11.5.2024. 15:58
0
Obračun na društvenim mrežama: Konaković pisao o blokadama i Vladi FBiH, Zahiragić mu poručio: “Drži se ti odbrane narko kartela!”
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković na Facebook profilu komentirao je politička događanja u Republici Hrvatskoj, tačnije formiranje vlade, povlačeći paralelu sa formiranjem vlasti u našoj zemlji od prije godinu dana, tačnije Vlade Federacije BiH. Na njegovo analiziranje osvrnuo se delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Haris Zahiragić poručivši mu da se "drži odbrane kartela i napada na novinare" koje mu, kaže Zahiragić ide loše, ali "ipak bolje od lobiranja za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici".

Zoran Milanović je jučer povjerio Andreju Plenkoviću mandat za formiranje Vlade RH. Uradio je to zato što je Plenković dokazao da ima većinu u Parlamentu. Sve to desilo se nakon veoma teške izborne kampanje, mnogo teških riječi i uvreda.

Ista stvar se desila u susjednoj Crnoj Gori kad je tadašnji predsjednik Milo Đukanović povjerio mandat Dritanu Abazoviću jer je Abazović imao većinu. I to se desilo nakon kampanje pune teških riječi i uvreda

Isto je i u ostatku svijeta, samo je kod nas drugačije – objavio je danas ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Konaković je naveo da kada je okupljena većina za formiranje Vlade FBiH u oba doma Parlamenta FBiH, Refik Lendo je blokirao imenovanje Vlade sa Nikšićem na čelu jer u njoj nije bilo SDA i DF-a.

- Kad je Christian Schmidt ODBLOKIRAO proces blokade kako bi VEĆINA mogla potvrditi imenovanje, spin majstori su Vladu FBiH nazvali nametnutom. Vladu FBiH je imenovala VEĆINA u oba doma Parlamenta FBiH, a Schmidt je otklonio blokadu. E sad zamislite da je Milanović rekao može mandat, al’ mora Sdp unutra ili da je Đukanović insistirao da unutra mora DPS? Nezamislivo jel’ tako?

Da se ne vraćamo na onaj dio kako su uopšte došli do većine da biraju Lendu, na Šilje, Muje, Nijaze i lov po šumama. I na kraju, niste čuli galamdžije koje su govorile da Schmidtove izmjene nisu dugoročne, nakon što su zvanično i trajno prije nekoliko sedmica stupile na snagu? Nisam ni ja – kaže Konaković.




Na Konakovićeve navode reagirao je Haris Zahiragić (SDA), delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

- Republika Hrvatska ima građanski Ustav gdje većina u jednodomnom Parlamentu imenuje Vladu, a predsjednik Države samo povjerava mandat za sastav Vlade osobi koja ima najveće šanse za okupljanje većinu (uglavnom na osnovu potpisa koji dokazuju većinu).

Ako već pokušavate povlačiti paralele između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, zašto je mandat za sastav Vijeća Ministara dobila Borjana Krišto, kada stranka koja je delegirala nije pobijedila na izborima? Zašto niste formirali Vijeće Ministara prostom većinom u Predstavničkom domu, bez SNSD-a recimo?




Zato što je naše ustavno uređenje mnogo kompleksnije, jer imamo dva doma Parlamenta, jer pored opšte imamo i entitetsku većinu u Predstavničkom domu PSBiH, jer imamo Dom naroda PSBIH – napisao je Zahiragić u odgovoru Konakoviću.

Dodao je da kada je Vlada Federacije u pitanju, do posljednjih Schmidtovih amandmana, ona je bila utemeljena na polupredsjedničkom sistemu, gdje predsjednik FBiH uz saglasnost oba potpredsjednika imenuje Vladu, a većina u Predstavničkom domu je samo potvrđuje.

- Predsjednik i potpredsjednici se biraju u Parlamentu, te oni odražavaju volju klubova naroda i opšte većine. Suspenzijom Ustava FBIH, glas Bošnjaka Refika Lende nuliran je, te su Vladu imenovali Hrvatica Lidija Bradara, Srbin Igor Stojanović i Njemac Christian Schmidt. Ukoliko tvrdite da je u FBiH većina u Predstavničkom domu važnija od rukovodstva FBiH, zašto niste imenovali Vladu bez HDZ i SDA recimo - postojala je i takvu većina u Predstavničkom domu?

Kada smo kod "Schmidtovih izmjena" i tvrdnje da su one dugoročne, to je još jedna dobro upakovana neistina koju ste iznijeli. Dugoročni su oni amandmani iz izborne noći, koji su omogućili HDZ-u trajnu kontrolu važnog kluba Hrvata a samim tim i poziciju u Vladi uprkos većini u Predstavničkom domu. Dugoročni su i posljednji amandmani koje je donio isti dan kada je suspendovao Ustav i Bošnjake na 24h, samo zato jer ih niste ni pokušali promijeniti.

Međutim, suspenzija Bošnjaka je bila jednokratna, kao i mogućnost imenovanja Vlade 2:1 uz potvrdu većina u Predstavničkom domu, jer prema novom rješenju može biti 2:1 nakon što 3:0 ne uspije, ali je potrebna ne samo većina u Predstavničkom domu, nego i većina u Domu naroda - pri čemu ne smije biti 3/5 kluba jednog od naroda protiv, što je brojka koju je trajno omogućio HDZ-u prvim amandmanima u izbornoj noći.

Da je to propisao za slučaj imenovanja Nišićeve Vlade, nakon suspenzije Bošnjaka - Lendinog glasa, 3/5 kluba Bošnjaka bi bile protiv, pa ta Vlada uprkos suspenziji Ustava i Bošnjaka ne bi prošla – naveo je Zahiragić, te na kraju poručio Konakoviću da se “drži odbrane kartela i napada na novinare” jer mu to, kako je kazao, ide bolje od ustavnopravne teorije.

- Nažalost, ide ti bolje i od lobiranja za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, jer umjesto da si kao Ministar vanjskih poslova u New Yorku posljednjih mjesec dana, ti si na facebooku i svaki dan pišeš statuse koji nemaju veze sa tvojom veoma odgovornom funkcijom – zaključio je Zahiragić.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.