8.5.2024. 14:56
0
Velež i Sarajevo saznali potencijalne protivnike u 1. pretkolu Konferencijske lige
FOTO: FK SARAJEVO
Wwin liga Bosne i Hercegovine ušla je u samu završnicu, s obzirom da su preostala tri kola do kraja sezone, a poznati su i skoro svi klubovi koji će predstavljati našu zemlju u evropskim takmičenjima - Borac, Zrinjski, Velež i vrlo vjerovatno Sarajevo.

Banjalučani i Mostarci su u borbi za titulu, ali i Kup BiH, tako da će prvak u prvo pretkolo Lige prvaka, dok će pobjednik ili drugoplasirani u drugo pretkolo Konferencijske lige. 

Velež je siguran u prvom pretkolu Konferencijske lige, dok je Sarajevo najvjerovatniji četvrti putnik u Evropu, pošto imaju sedam bodova od pratilaca, te bi pobjedom protiv Zvijezde 09 sigurno osigurali svoje mjesto u Evropi. 

"Rođeni" u novu evropsku sezonu nose koeficijent 3.500 i na granici su kada je u pitanju status nositelja. Rođeni su trenutno 15. na toj tabeli, a 26 ekipa će imati status nositelja. 

Potencijalni rivali Sarajeva

Velež je blizu da bude nositelj, ali  ovisit će i od predstavnika Slovenije, Armenije, Luksemburga, a moraju obratiti pažnju i na predstavnike Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. 

Sarajevo bi u novu evropsku sezonu krenulo s koeficijentom 6.500, te će sigurno biti nositelj u prvom pretkolu ako se kvalifikuju, a postoji dobra šansa da to budu i u drugom. 

Tako bi FK Sarajevo kao nositelj za protivnika imao jedne od ovih ekipa: Torpedo (Bjelorusija), Floriana (Malta), Valur (Island), Torpedo Kutaisi (Gruzija), Vikingur (Farska Ostrva), Stjarnan (Island), Aktobe (Kazahstan), VPS (Finska), Šelburn (Irska), Auda (Latvija), Neman (Bjelorusija), Bruno's, Magpies (Gibrlatar), Šiauliai (Litvanija), Sliema (Malta),Tallina Kalev (Estonija). Tu će biti i predstavnici San Marina, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, a koji će to klubovi biti tačno saznat će se po završetku tamošnjih prvenstava.

Protivnici Veleža

Velež ako bude nositelj čekaju ga potencijalni protivnici kao i Sarajevu, međutim, ako Rođeni ne budu nositelji imali bi teži zadatak, a onda bi za potencijalne rivale Mostarci imali:

Žalgiris (Litvanija), Linfild (Sjeverna Irska), KuPS (Finska), Linkoln (Gibraltar), Breidablik (Island), Dinamo Tbilsi (Gruzija), B36 Torshvan (Farska Ostrva), Levadia (Estonija), Valmiera (Latvija), Konnah's (Vels) Iberia 1999 (Gruzija), Derri Siti (Irska), Olimpija ili Mura (Slovenija), predstavnik Armenije (Pjunik), Luksemburga, možda Moldavije i Crne Gore (Budućnost).

(Erna H.) 

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.