vijesti

Objavljeno: 05.01.2014
U znak sjećanja na alpinistu Safeta Mavrića Ćaku

Planinari iz BiH i regije u memorijalnom pohodu na Hajlu

Komentariši
Komentariši na facebook-u


Podijeli na Twitter-u


Lajkuj članak
Grupa planinara iz BiH zajedno s planinarima iz regije sudjelovat će na 17. memorijalnom pohodu na Hajlu, koji se tradicionalno u januaru održava u znak sjećanja na alpinistu Safeta Mavrića Ćaku iz Novog Pazara.

Memorijalni pohod na Hajlu "Safet Mavrić-Ćako" bit će održan od 10. do 12. januara, a organizator je Planinarsko-skijaški klub "Hajla" iz Rožaja, uz podršku Opštine Rožaje.

Kako na facebook stranici navodi Planinarski i ski klub Hajla, dosad je prijavljeno 165 sudionika. Oni će biti smješteni u Gropama, planinarskom domu "Jelenčica" kao i u lokalnim katunima i kućama koji su za tu priliku zakupljeni od mještana Bandžova.

Prošlogodišnji pohod okupio je 210 planinara iz regije, a vrh Hajle (2.403 mnv) osvojilo je njih 109. Sudionici pohoda bili su planinari iz Turske, Slovačke, Češke, BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore...

Safet Mavrić Ćako smrtno je stradao na Hajli kod Rožaja 6. januara 1997. godine, planini koju je najviše volio i na kojoj se pripremao za ekspedicije i osvajanje najviših vrhova.

Hajla pripada sjeveroistočnom vijencu Prokletija. Zapravo, planinski vrh Hajle, visine 2.403 metara je najviši vrh tog dijela Prokletija, smješten između izvora Ibra i Rugovske klisure. Mnogi smatraju planinu Hajlu najljepšom planinom na razmeđi Srbije i Crne Gore.

(Fena)

Komentariši članak


Komentari ( 0 )
Trenutno nema odobrenih komentara za ovaj članak!
Copyright © 2015 Source d.o.o. KontaktArhiva Cjenovnik Oglašavanja
Svi foto i video sadržaji su predhodno javno objavljeni putem Youtuba ili ostalih internet medija. Ako bilo koji sadržaj objavljen sa naše strane krši Vaša autorska prava molimo da nam javite na redakcija@source.ba radi uklanjanja sadržaja.
All photo and video content as previously publicly disclosed through YouTube or other Internet media. If any content posted by us infringes your copyright, please let us know at redakcija@source.ba to remove content.