vijesti

Objavljeno: 09.02.2011
Međunarodna komisija za nestale osobe

Predstavljen online centar za upit o nestalim osobama

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), čija baza sadrži više od 150.000 genetskih profila dobijenih od porodica nestalih osoba i vladinih institucija diljem svijeta, predstavila je danas u Sarajevu interaktivni pretraživač pod nazivom "ICMP-ov online centar za upit o nestalim osobama".

ICMP-ov interaktivni centar omogućit će  porodicama nestalih i forenzičnim stručnjacima da putem interneta (ICMP-ove stranice) provjere status nestalih srodnika koristeći tri različita pretraživača - Upit o nestalim osobama, Upit o uzorcima posmrtnih ostataka i Upit o grobnicama.

Zasada je u punom kapacitetu za javnost otvoren  Upit o nestalim osobama, a radi se o nestalim za koje je ICMP pribavio barem jedan uzorak. Na ovaj način porodice, odnosno srodnici nestalih osoba moći će da dobiju, ali i pruže informacije - podatke o nestalom srodniku putem online formulara, ukoliko ta osoba nije obuhvaćena postojećom bazom.

"ICMP-ov online centar za upit o nestalim osobama značajan je za transparentnost i ubrzanje procesa traženja nestalih osoba te za utvrđivanje obaveza nadležnih organa i uopće jačanje odgovornosti na tom planu", izjavila je Kathryne Bromberger, generalna direktorica ICMP-a.

Po njenim riječima, srodnici nestalih osoba koji su dali uzorak krvi moći će  prvi put putem ICMP-ove stranice pratiti status slučajeva za koje su neposredno zainteresirani.

Zamjenik direktora Odjela forenzičnih nauka ICMP-a Adnan Rizvić istaknuo je da je trenutno za javnost nedostupan dio koji se odnosi na post-mortem uzorke, budući da se radi o osjetljivim podacima, kao i segment koji se tiče podataka o grobnicama (masovnim i pojedinačnim).

"Upit o uzorcima posmrtnih ostataka bit će dostupan samo vladinim institucijama i sudskomedicinskim vještacima koji su dio ICMP-ovog DNK identifikacionog programa", kazao je Rizvić, navodeći da će uskoro najširoj javnosti biti dostupan Upit o grobnicama, a nakon otklanjanja svih nedoumica i objedinjavanja podataka.

Prema podacima ICMP-a, dosad je prikupljeno 88.607 uzoraka krvi srodnika nestalih osoba s područja bivše SFRJ, od kojih se 70.172 odnose na nestale u Bosni i Hercegovini u ratu 1992.-1995.
Broj nestalih osoba prikazanih uzorcima krvi na teritoriju bivše SFRJ je 29.073, od kojih se 23.365 tiče nestalih osoba u ratu u BiH.

Pokazatelji svjedoče o tome da je u Bosni i Hercegovini dosad pronađeno i identificirano više od dvije trećine nestalih osoba što predstavlja presedan u svjetskim okvirima.

Komentariši
Komentariši na facebook-u

Podijeli na Twitter-u

Lajkuj članak
Komentariši članak


Komentari ( 0 )
Trenutno nema odobrenih komentara za ovaj članak!
Copyright © 2015 Source d.o.o. KontaktArhiva Cjenovnik Oglašavanja
Svi foto i video sadržaji su predhodno javno objavljeni putem Youtuba ili ostalih internet medija. Ako bilo koji sadržaj objavljen sa naše strane krši Vaša autorska prava molimo da nam javite na redakcija@source.ba radi uklanjanja sadržaja.
All photo and video content as previously publicly disclosed through YouTube or other Internet media. If any content posted by us infringes your copyright, please let us know at redakcija@source.ba to remove content.