ona

Objavljeno: 15.05.2010
Vratite noktima lijep izgled

Prirodni tretmani za jačanje noktiju

Tanki, suhi i lomljivi nokti su čest problem mnogih žena. Postoji mnogo razloga zbog kojih se to dešava.

Suhi i lomljivi nokti ukazuju na manjak vitamina A i kalcija, a nokti savijeni prema dole su znak manjka proteina, folne kiseline i vitamina C. Lomljivi nokti znače i manjak vitamina B12 i željeza. A kada vam se nokti počnu "listati", to je znak da strukturi noktiju nedostaje hidratacija.

Pucanje noktiju uzrokuju i ekstremni vremenski uslovi, vlaga, previše izlaganja suncu, nedovoljno unošenje tečnosti u organizam, nekvalitetni lakovi i odstranjivači lakova, pranje jakim deterdžentima bez rukavica, druge hemikalije...

Ako želite spriječiti daljnje oštećivanje noktiju, te vratiti njihov zdrav i sjajan izgled, morate se pobrinuti za njih i "priuštiti" im poseban tretman. Evo nekoliko prirodnih recepata za njegu noktiju:

- Jedan od najboljih načina da poradite na "stanju" svojih noktiju jeste da počnete paziti na ishranu. Ojačajte nokte tako da u ishranu unesete vitamine bitne za njihovo zdravlje i lijep izgled. Vitamini B6, A, C, magnezij, kalcij, željezo i niacin su ono što vam je potrebno.

- Redovna hidratacija može učiniti čuda za suhe i lomljive nokte. Svakodnevno ih mažite hidratantnom kremom ili, još bolje, u njih utrljajte bademovo ili maslinovo ulje. Najbolje vrijeme da ih namažete je nakon kupanja ili pranja suđa jer bolje upijaju kada su vlažni. Bademovo ili maslinovo ulje će ojačati i kožicu oko noktiju, pa neće pucati i neće vam se stvarati zanoktice.

- Ako to već ne radite, počnite na dnevnoj bazi koristiti lakove za učvršćivanje noktiju. Tako ćete spriječiti i pucanje i listanje noktiju. Odlučite se za učvršćivač noktiju s vitaminom B ili proteinima. Ovi proizvodi nisu skupi, ali su odlični za suhe i lomljive nokte.

- Jednom ili dva puta sedmično, pripremite domaći piling za jačanje i učvršćivanje noktiju. Izmiješajte po kašiku maslinovog ulja i ricinusovog ulja sa kašičicom meda i pola šoljice mljevenih oraha. Nanesite smjesu na nokte i ruke i dobro protrljajte. Na kraju isperite toplom vodom i nanesite hidratantnu kremu.

- Odličan lijek za ispucale nokte je pasta od iscijeđenog limuna i meda. Utrljajte je u nokte i stavite pamučne rukavice i ostavite tako barem pola sata.

Komentariši
Komentariši na facebook-u

Podijeli na Twitter-u

Lajkuj članak
Komentariši članak


Komentari ( 0 )
Trenutno nema odobrenih komentara za ovaj članak!
Copyright © 2015 Source d.o.o. KontaktArhiva Cjenovnik Oglašavanja
Svi foto i video sadržaji su predhodno javno objavljeni putem Youtuba ili ostalih internet medija. Ako bilo koji sadržaj objavljen sa naše strane krši Vaša autorska prava molimo da nam javite na redakcija@source.ba radi uklanjanja sadržaja.
All photo and video content as previously publicly disclosed through YouTube or other Internet media. If any content posted by us infringes your copyright, please let us know at redakcija@source.ba to remove content.