cooltura

Objavljeno: 10.05.2010
Jedan od tvoraca slovenske moderne

„Zastidio se majke...“


“Lijepa je noć čovjeku koji zna da će svanuti dan.”

 

Ivan Cankar rođen je 10. maja 1876. godine na klancu na Vrhniki, Slovenija, kao osmo dijete obrtničke porodice. Njegov otac je prehranjivao svoju porodicu radeći kao krojač. Nakon nekog vremena, nakon gubitka posla zbog nedostatka klijentele, seli se u Bosnu gdje započinje raditi u svojoj struci.

Godine 1882. godine upisuje se u osnovnu školu na Vrhniškeom hribu. Završio je školu 1888. Godine odličnim uspjehom. Živio je kod očevog bratića Šimuna, pa se kasnije odselio kada je našao vlastiti stan.

Poslije mature godine 1896., otišao je u Beč studirati tehniku. Ubrzo se predomislio i prepisao na studij slavistike. Po odlasku iz Beča preselio se u Sarajevo, te se kasnije preselio u Ljubljanu.

U slovenskoj književnosti javio se pjesmama i zbirkom “Erotika”, koja je ozlojadila konzervativne krugove te je ljubljanski biskup otkupio cijelu zbirku i dao je spaliti. Jedan je od tvoraca slovenske moderne, u savremenom političkom životu bio je angažovan kao socijaldemokrata, a njegove političke ideje našle su odraza u svim njegovim djelima. Tematski je obuhvatio sve slojeve slovenskog društva: od seljaka do inteligencije, a stilom varira od neoromantičkog do naturalističkog. Glavne karakteristike njegovih proza i drama su oštra psihološka i sociološka analiza.

Ivan Cankar djelovao je u razdoblju moderne i, prema mišljenu mnogih, najbolji je slovenski pisac svih vremena. Umro je 11. decembra 1918. u Ljubljani, Slovenija.

Djela:

    * "Romantične duše"

    * "Kralj na Betajnovi"

    * "Obzori"

    * "Križ na gori"

    * "Sluga Jernej i njegova pravica"

    * "Lepa Vida"

    * "Mater je zatajil"

    * "Crtice iz moje mladosti" (“Zastidio se majke”)

 

Komentariši
Komentariši na facebook-u

Podijeli na Twitter-u

Lajkuj članak
Komentariši članak


Komentari ( 0 )
Trenutno nema odobrenih komentara za ovaj članak!
Copyright © 2015 Source d.o.o. KontaktArhiva Cjenovnik Oglašavanja
Svi foto i video sadržaji su predhodno javno objavljeni putem Youtuba ili ostalih internet medija. Ako bilo koji sadržaj objavljen sa naše strane krši Vaša autorska prava molimo da nam javite na redakcija@source.ba radi uklanjanja sadržaja.
All photo and video content as previously publicly disclosed through YouTube or other Internet media. If any content posted by us infringes your copyright, please let us know at redakcija@source.ba to remove content.