8.12.2016. 13:47
15
"Ugovor koji je sklopila Islamska zajednica nisu htjeli potpisati Ivanić i Čović"
Nacrt Zakona o visokom obrazovanju jednoglasno je usvojen od svih zastupnika skupštine Kantona Sarajevo. On sa sobom donosi velike promjene koje će u potpunosti promjeniti koncept studiranja i povećati obim prava studenata. Jedna od najvećih promjena je finansijska intergracija univerziteta u Sarajevu.

"Na ovaj način će po prvi put Ministarstvo imati mogućnost nadgledanja svih finansija , odnosno imat će informacije koliko novca se nalazi na fakultetima, što do sada nije bio slučaj. Svakako dobra stvar za studente je da će nakon završetka srednje škole  moći predavati na više fakulteta prilikom pokušaja upisa na iste. Tako će studentima u mnogome biti olakšan upis, pogotovo onima koji nisu uspjeli da se upišu u prvom roku na fakultet koji su željeli", riječi su Maria Vukasovića zastupnika u skupštini Kantona Sarajevo.

Novi zakon sa sobom donosi stavku kojom će se regulisati odlazak profesora u penziju, što će automatski osloboditi prostor za mlađi kadar na tim pozicijama. Jedan ako tako možemo reći od propusta koje ima novi zakon je što se nije povelo računa o regulisanju studentskog standarda. Mario Vukasović je pokrenuo inicijativu kojom bi se smanjile cijene samofinansirajućeg studija na Medicinskom, Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Ova inicijativa nije mogla naći svoje mjesto u novom Zakonu , jer su fakulteti ustanove koje regulišu povećanje cijena studija koje na kraju Vlada odobrava ili ne, a upravo je to precizirano i u novom zakonu o visokom obrazovanju.

"Sve će opet biti regulisano odlukom Vlade, pa i ovom slučaju samofinansirajućeg studija na Medicinskom, Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu. Vlada je u mogućnosti da se donese odluku o smanjenju tih cijena. Kod nas su pojedini fakulteti u velikoj dubiozi. Konkretno "Farmacija" je u dugovima nekih šest ili sedam miliona KM, osim toga protiv računovođe se vodi postupak da je pronevjerio oko million KM, a kako bi se ti dugovi smanjili najlakše je studentima povećati cijenu studiranja. To ne treba da se radi na taj način", izjavio je Vukasović za Source.

Može se reći da su u izradi novog zakona učestvovali i studenti. Haris Zahiragić predsjednik studentskog parlamenta UNSA izjavio je za Source da ipak ima još  odluka za koje će se iz ovog studentskog udruženja zalagati. Međutim, usvajanjem ovog novog zakona napravljen je korak naprijed u riješavanju problema u ustanovama visokog obrazovanja.

"Do sada je bio slučaj su često profesori odlazili na  druge fakultete kako bi predavali, a međuvremenu bi ih asistenti mijenjali i držali predavanja. Ta mogućnost više ne postoji, a propisane su i sankcije za takvo nešto. Hoćemo da vratimo profesore među studente i koncept ovog zakona je da su studenti u fokusu, jer profesori su dobro plaćeni za svoj posao pa treba i da ga odrađuju na korektan način", govori Zahiragić

Kao predsjednik studentskog parlamenta Zahiragić je prije nekoliko mjeseci  iznio zahtjev kako bi se donijela odluka da se petkom u vrijeme džuma namaza ne zakazuju ispiti i predavanja zbog vjerskih sloboda.


Zahiragić: Džuma je vjerska obaveza

"Sloboda vjere je visoko podignuta na ljestvicama Evropske konvencije o ljudskim pravima, a džuma je vjerska obaveza. Te stvari bi trebale biti regulisane između Islamske zajednice i države BiH, jer katolička i pravoslavna crkva su već potpisale ugovor s državom BiH kojim su regulisana njihova prava i vjerske slobode. S druge strane, Islamska zajednica je spremila tekst koji je Vijeće ministara usvojilo, ali stavovi u predsjedništvu se kao i u svemu pa ni po ovom pitanju nisu poklopili, tačnije članovi predsjedništva iz hrvatskog i srpskog naroda nisu htjeli potpisati takav ugovor. Ali mi nećemo odustati od naših zahtjeva, jer želimo dokazati da smo mi kao visokoškolska ustanova izvan političkih i međunacionalnih previranja i da poštujemo slobode i prava svih , pa tako i vjerskih zajednica, zaključio je Haris Zahiragić za Source portal.


Novinar: Admir Oručević


15
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.