24.1.2017. 16:54
23
"Mladi u BiH misle da preko noći mogu sve da ostvare, kad si mlad moraš biti spreman i na volonterski rad"
Najveći problem za mnoge mlade ljude u BiH je kako nakon završenog fakulteta doći do posla. Svjesni smo činjenice da se uglavnom do poslovnih prilika u našoj zemlji dolazi preko raznoraznih veza, tako da se stečeno znanje na fakultetima automatski stavlja u drugi plan. Zbog toga, evidentno je prisustvo velike količine negativne energije među mladima.

Sigurno je da postoje načini kako da tu negativnu energiju promijenimo u pozitivno razmišljanje. Jedan od njih je da koristimo svaku priliku koja nam se pruža kako bi nadopunili svoje znanje, koje će nam kad tad biti od koristi. Pozitivan primjer dolazi nam iz Tuzle. 

Riječ je o mladoj Tuzlanki Amini Muahremagić, koja je nakon završene srednje škole, odlučila upisati Ekonomski fakultet, oduvijek popularno zanimanje za mlade. Po završetku studija, Amina se ipak odlučila okrenuti poljoprivredi.

"Poslije studiranja pokrenula sam sopstveni biznis, koji nije bio vezan za ono što sam studirala. Primjetila sam da u BiH nije bilo firmi koje se bave pakovanjem meda, tako da sam došla na ideju da  pokrenem kompaniju koja će se baviti tim stvarima, a to je bila prilika da se promoviše i taj domaći poljoprivredni proizvod", rekla nam je Amina Muharemagić.

Slikovni rezultat za med

Amina je danas uspješna poduzetnica i vlasnica kompanije "Beemed", koja se osim pakovanja bavi i proizvodnjom meda. Međutim, da bi postigla ovakav uspjeh u poslovanju, morala je konstantno raditi na svojoj edukaciji.

"Koristila sam svaku priliku kako bi što bolje usavršila znanje. Išla sam na razne konferencije i seminare s obzirom da se bavim takvom djelatnošću gdje se mora savladati dosta tih tehnoloških stvari, koje naravno nisam mogla naučiti na fakultetu", riječi su Amine.

Kad puno ulažete u sebe, onda postanete vi sami investicija. Ne možete ništa postići ako ne ulažete: Amina Muharemagić
Amina Muharemagić

Svaki početak je težak, tako i Aminin. Kaže kako joj nije bilo nimalo lako pokrenuti vlastiti biznis, pogotovo jer nije imala dovoljno znanja o poslu kojim se danas se bavi.

"Moja sreća je što sam uvijek imala  pozitivnu energiju i dovoljnu dozu entuzijazma koji su moj glavni pokretač u životu. Mislim i da se nisam odlučila za ovaj posao, da bi pronašla drugo rješenje, drugu ideju", kaže nam Amina.

Njen primjer svakako može biti dobar podsticaj za sve mlade i perspektivne ljude koji možda zbog straha od neuspjeha, ne smiju da se upuste u pokretanje i izgradnju vlastitog biznisa.

"Mislim da BiH nudi mogućnosti za uspjeh. Na početku treba ulagati u sebe, slušati iskusnije, jer sve su to stvari koje će vam biti od koristi u budućnosti, ako se odlučite za pokretanje vlastitog biznisa. Mladi ovdje misle da preko noći mogu sve da ostvare. Kad si mlad moraš biti spreman i na volonterski rad, sticati iskustva koja ne možeš kao mladi čovjek odmah posjedovati. Nikada ne treba odustajati, jer svaki rad i trud mora vremenom donijeti rezultate, zaključila je za kraj razgovora Amina Muharemagić.


Novinar: Admir Oručević

23
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.