14.2.2017. 17:48
1
Svijest Bosanaca i Hercegovaca o zdravoj ishrani: Nekome je super da ćevape jede danima
Izbaciti meso iz svoje ishrane nije nimalo lako. Mnogi će vas ako se odlučite za takav korak sigurno upitati, pa šta jedete ako to nije meso?!

Riječ je naravno o zdravijem načinu ishrane, vegetarijanstvu. Način ishrane se mijenja iz nekoliko razloga, kao glavni se navodi očuvanje zdravlja.

Osim vegetarijanaca postoje i tzv. vegani. Iako je u oba slučaja riječ o ljudima koji vode računa o svojoj ishrani, oni malo upućeniji znaju da postoji razlika između njih.

Vegan je čovjek koji u svojoj ishrani koristi žitarice, mahunarke, voće i povrće, dok su meso, riba, morski plodovi, med, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi potpuno isključeni iz menija.

Vegetarijanstvo je manje rigorozan način ishrane i podrazumjeva konzumiranje namirnica biljnog porijekla (žitarice, mahunarke, voće i povrće) i eventualno životinjskog porijekla (mlijeko, mliječni proizvodi, jaja), ali ne i životinjskog mesa.

Prednosti ovakvog načina ishrane su višestruke za naš organizam. Brojne studije pokazuju znatno smanjenje učestalosti većine oboljenja (uključujući i kardiovaskularna),  kao  mnogih vrsta raka, prehlada, dijabetesa i dr. bolesti.

U video prilogu pogledajte razgovor za Sašom Obućinom vlasnikom jedinog vegetarijansko-veganskog restorana u Sarajevu. Saznajte koliko se njegov život promijenio nakon što je odlučio da promjeni način ishrane i postane vegan.

 

 

Novinar: Admir Oručević

Snimatelji: Ramiz Uzunović i Alen Alilović

Montažer: Ramiz Uzunović

 

 

 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.