22.3.2017. 13:45
3
"Čuli smo se oko podne, kada mi je rekao da čeka nekog čovjeka kako bi natovarili šumu. Šta sam poslije čula, da je mrtav"
Sabahudin Habib je, prema informacijama, vršio ilegalnu sječu šume, a do tragedije je došlo kada Habib službenicima nije dozvolio izvoz šumske građe, nakon čega je na njih otvorio vatru iz automatske puške pa se dao u bijeg.

Iza trojice stradalih ostalo je ukupno 14 djece. Iza ubijenog Omera Bašića ostalo je sedmero djece, Ferida Rahmanovića troje te Ševke Draginovića četvero. 

Redakcija Source portala uspjela je na kratko porazgvarati sam suprugom nastradalog Ferida Rahmanovića, koja je kako smo i očekivali shrvana bolom zbog gubitka svog supruga.

 "Kao i svaki dan popili smo kafu nakon koje je Ferid otišao na posao. Čuli smo se oko podne, kada mi je rekao da čeka nekog čovjeka kako bi natovarili šumu. Šta sam poslije čula, da je mrtav, pod velikim smo stresom, ne mogu vam ništa više reći, samo znam da mog muža više nema" kroz suze nam je uspjela izjaviti supruga Ferida Rahmanovića.

Povodom tragičnog događaja  koji se jučer desio u Donjem Vakufu i koji je potresao čitavu BiH , Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH (UITŠFBiH) oglasilo se danas saopćenjem za javnost.

"Ovaj tragični događaj je izbacio problem na površinu, a koji je neprestano guran pod tepih od nadležnih federalnih i kantonalnih institucija kada je u pitanju zaštita šuma i drugih javnih dobara, a posebno zaštita od bespravnih sječa. Vlasti problem bespravnih sječa ne tretiraju ozbiljno, i nema čvrste namjere da se ovome stane ukraj", navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, tome u velikoj mjeri doprinosi i nepostojanje, već sedam godina, zakona o šumama FBiH, "a neadekvatno sankcionisanje počinioca bespravnih sječa dovelo je do ovog nemilog tragičnog događaja i dovodit će dok se ne preduzmu odgovarajuće aktivnosti i mjere na rješavanju nagomilanih problema u šumarstvu, a koji su posljedica pogrešne politike u upravljanju, gospodarenju i nadzoru šumama, te pogrešne kaznene politike za počinioce bespravnih sječa i drugih bespravnih radnji".

"Počinioci bespravnih sječa su se toliko osilili u krađi šuma i po pravilu su naoružani, prijete službenicima i njihovim porodicama, čak fizički sprečavaju predstavnike čuvara šuma u vršenju njihovih zadataka. Službenici su ostavljeni bez kvalitetne podrške organa sigurnosti, radi čega je bilo samo pitanje vremena kada će doći do ovakvog nemilog događaja", ističe se u saopćenju.

Iz Šumarske uprave SBK su kazali da će učiniti sve da pomognu porodicama ubijenih radnika.

Danas su privedene četiri osobe, a riječ je o sinu, bratu i rođaku od prvoosumnjičenog Habiba, a sve kako bi se rasvjetlilo krivično djelo, odnosno utvrdilo da li je bilo pomagača. 

"Postupajući tužilac saslušava privedene osobe, a nakon toga će biti predate Tužilaštvu SBK koje će sutra tokom dana uputiti prijedlog za pritvor. Još uvijek nije poznato protiv koliko osoba. U toku je obdukcija, ali ona neće pokazati ništa novo osim da je krivično djelo počinjeno iz vatrenog oružja", kazao je Rusmir Prohan glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona .

 

Novinar: Admir Oručević

 
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.