7.8.2017. 14:15
0
Nazire li se kraj tropskim vrućinama u BiH: I narednih dana temperatura do 40 stepeni Celzijusa
Tropskim vrućinama koje su proteklih dana zahvatile područje Balkana izgleda da se još uvijek ne nazire kraj. Svježije vrijeme danas je zahvatilo BiH, pa su njeni građani nakon nekoliko dana koji su obilovali sušnim i sparnim vremenom, konačno mogli malo odahnuti.

Iz Federalnog Hidrometeorološkog zavoda su nam rekli da se u narednom periodu može očekivati stabilnije vrijeme.

"Stabilno vrijeme sa malim izgledima za lokalni pljusak na području sjevera, sjeveroistoka i sjeverozabada Bosne očekuje se za period od 7. do 10. augusta, nakon čega slijedi pogoršanje sa kišom koje će trajati dva dana. Frontalni poremećaj nastupit će 17. i 18. augusta, a onda će nastupiti stabilizacija vremena do 22. ovog mjeseca, izjavio je za Source meteorolog Bakir Krajinović.

Kada su u pitanju temperature u narednoh pet dana možemo očekivati tropske vrućine.

"Od 7. do 12. augusta preovladvat će visoke temperature. Tačnije, u jutarnjim satima mogu se očekivati temeprature od 14 do 19 , u Hercegovini od 18 do 23 stepena, a najviše dnevne se očekuju do 39 u Bosni, a na jugu do 40 stepeni Celzijusa. Osjetan pad temepratre slijedi od 12. do 15. augusta kada možemo očekivati da jutarnje temeprature budu od 10 do 15 u Bosni, na Jugu od 14 do 19 stepeni. Maksimalne dnevne tepmerature u tom periodu u Bosni kretat će se do 27, dok se u Hercegovini očekuje najviše 33 stepena Celzijusa", govori Krajinović.

Iz Federalnog Hidrometeorološkog zavoda su još izjavili da se visoka temepratura očekuje i u periodu od 16. do 22. augusta, kada će se dnevne temeprature kretati do 32 Bosni, a u Hercegovoni do 36 steepeni Celzijusa. Ono što nas svakako raduje je činjenica da u naredne dvije sedmice možemo očekivati puno više osvježenja u vidu padavina.

"Period koji je prema nama ogledat će se visokim temepraturama bez kiše, ali dosta više padavina možemo očekivati u narednih petnestak dana u odnosu na protekli period kada smo bili svjedoci tropskih vrućinama", izjavio je Bakir Krajinović.

 
Nakon talasa rekordnih vrućina, jučer je našu zemlju pogodio jak kišni pljusak, praćen gradom, koji su uzrokovali velike štete na području Bugojna i Istočne Bosne.

U većem dijelu Bugojna padao je jak pljusak, dok je okolna naselja pogodilo teško nevrijeme. Grad koji je u Gornjim Karadžama padao nekoliko minuta, uništio je voćnjake i povrćnjake brojnim mještanima. Također, nevrijeme je polomilo i veliki broj stabala.




I u evropskim zemljama proteklih nekoliko dana zabilježeno je slično stanje kao u našoj zemlji kada je riječ o vremenskim prilikama.

Talas vrućina nazvan "Lucifer"  odnio je živote u Italiji i Rumuniji, a na cijelom kontinentu živa je dostizala najviše podioke dok su ambulante i bolnice pune zbog tegoba uzrokovanih vrućinama.

Interesantno je da je Slovenija, alpska zemlja, proteklih dana zabilježila svoju prvu "tropsku noć", u kojoj temperatura nije padala ispod 20 stepeni Celzijusa ni na visini od 1.500 metara iznad površine mora", navodi Guardian.

 

 

Novinar: Admir Oručević

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.