30.11.2017. 11:01
0
Novinar kojeg je Praljak pustio u logor: Muslimanski zarobljenici izgledali su kao kosturi. Gušili su se u vrućini i smradu i morali su piti vlastiti urin
Herman Goering drugi čovjek nacističke Njemačke pregrizao je kapsulu cijanida. Osuđen u Nirnbergu na smrtnu kaznu zbog holokausta, nakon što mu je odbijena molba da bude streljan. Prema tome jučerašnji gest Slobodana Praljka je "već viđen".

"Sada se vidi  da je strah žrtava bo opravdan i da bi i Ratko Mladić mogao napraviti nešto slično  ili zbog nekih sličnih razloga ne pojaviti se na suđenju. Šokirana sam zato što je unošenje bilo čega bilo strogo zabranjeno", izjavila je Florence Hartmann, bivši portparol Hašakog tribunala.

Povezana slika
Florence Hartamnn

Prema njenim riječima bilo je vrlo jasno kakve su namjere Slobodana Praljka, te da je nejasno kako ga u tome niko nije spriječio na vrijeme.

Za razliku od jučerašnje tvrdnje da nije ratni zločinac, Praljak je drugačije govorio na sudjenju u Hagu 2011. godine.

"Časni suče Antoneti. Ako Vaša presuda bude suprotna mom zaključku ja ću poštujući opšte načelo o opovrgljivosti svakog mišljenja otvoreno i hrabro preispitati svoj stav o vlastitoj odgovornosti", rekao je je tada Praljak.


Novinar Guardiana Ed Vulliamy, koji je na Haškom sudu svjedočio u čak desetak suđenja, opisao je svoj susret s generalom Slobodanom Praljkom.

Vulliamy je jučer, nakon što je Slobodan Praljak počinio samoubistvo, za The Guardian napisao članak u kojem opisuje kako je susreo Praljka u septembara 1993. u samoproglašenoj "republici" Herceg-Bosni.

Praljak je tada, naime, dozvolio trojci stranih novinara, među kojima je bio i Vulliamy, ulazak u koncentracijski logor Dretelj kod Čapljine, u kojem su bosanski muslimani bili zarobljeni, maltretirani i ubijani.

Uz svu pažnju javnosti koju je privukla presuda Ratku Mladiću, generalu bosanskih Srba, mnogi su zaboravili da se u Bosni vodio još jedan rat, u kojem su bošnjački Hrvati pokušali stvoriti vlastiti "etnički čist" teritorij, piše Vulliamy u jučerašnjem članku koji je objavio The Guardian.

Britanski novinar Vulliamy je, inače, prvi novinar od čuvenog suđenja u Nurembergu koji je svjedočio na nekom međunarodnom sudu za ratne zločine. Kao iskusni reporter iz ratne BiH svjedočio je, između ostalih, na suđenjima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, ali i Slobodanu Praljku.

Na sudu je Vulliamy ispričao kako je 1993. godine bio u Bosni i Hercegovini tragom informacije prema kojoj uvjeti u logorima u kojima su hrvatske snage držale zatočene bošnjačke muslimane nisu bili u skladu sa Ženevskom konvencijom. Novinarima među kojima je bio i Vulliamy više puta je zabranjen ulaz u logor Dretelj, a onda je general Praljak, iz razloga koji su bili poznati samo njemu, potpisao naredbu da novinare ipak pusti u Dretelj, stoji u Guardianovom tekstu.

"Zatvorenici su se gušili u vrućini i smradu, pili su vlastiti urin"


"Kad smo došli do bivše baze JNA i pokazali Praljkovu dozvolu zapovjedniku logora, bio je zgranut, ali je ispoštovao Praljkovu zapovijed i pustio nas unutra. U jednom skladištu vidjeli smo stotine uplašenih ljudi koji su sjedili i čučali. Neki su iza zatvorenih vrata bili 72 sata, a stražari su ih ostavili da se guše u vrućini i smradu. Pili su vlastiti urin", piše Vulliamy, prenosi Index.hr.
 
"Zatim smo otišli prema dva hangara koja su bila ukopana u brdo. Vrata su bila otvorena, ali unutra je bilo mračno. Zatvorenici koji su bili smješteni u njima bili su mršavi poput kostura, oči su im bile nefokusirane, a mnogi su imali problema s kožom. Ispričali su nam kako su vrata bila često zaključana te kako su jedne noći pijani stražari zapucali kroz njih, pri čemu je nekoliko zatvorenika bilo ubijeno i ranjeno. Vidjeli smo rupe od metaka u vratima i udubine na zadnjem zidu tunela. Zatvorenici su bili muslimani, a mnogi od njih bili su se borili u sklopu HVO-a pod Praljkovom komandom protiv zajedničkog srpskog neprijatelja, a sada su bili u zarobljeništvu svojih bivših suboraca", napisao je Vulliamy.

Praljak je, prije nego što je popio otrov, rekao kako on nije ratni zločinac. Čuvari su bili predaleko da ga zaustave u njegovoj namjeri. Suđenje je prekinuto, a čitanje presude nastavljeno je nakon višesatne stanke. 

No, RTL piše da je Praljak ostalim generalima prije smrti poručio da se ne predaju.

"Živite i borite se, nemojte završiti kao ja. Ne predajte se nikad", rekao je Praljak, javlja RTL.



Samoubistvo Slobodana Praljka podiglo je puno prašine na društvenim mrežama. Cijela bivša Jugoslavija vrvila je različitim stavovima i međusobnim osudama, a u rasprave su se uključile i brojne osobe iz javnog života.

Različiti stavovi i brojna prepucavanja tako su se prelamala na objavi glumca Sergeja Trifunovića, koji je svojom objavom podigao najviše prašine među ''poznatim'' profilima. Ipak, ima i onih koji su u cijeloj situaciji vidjeli priliku za pomirljiv ton. Upravo tim tonom javnosti se obratio glumac Enis Bešlagić.

''ČITAJ!! Moj brate, po domovini... BiH služi stranim silama kao poligon za razne njihove pokuse... To je dokaz koliko smo mi svi “mali” narodi na ovim prostorima i koliko se “veliki” igraju s nama i našim emocijama... A sve za svoje interese! To je još jedan dokaz da mi moramo praviti svoje priče i poštovati jedni druge. Da nikada više ne budemo izmanipulirani i glupi u svojoj naivnosti!! Da nikada više ne budemo instrumenti i bojeva municija stranih sila... Nema pobjednika na našim prostorima... Svi smo mi gubitnici, osuđeni jedni na druge! Mir brate, po domovini'', napisao je Enis Bešlagić na svom instagram profilu.


Novinar: Admir Oručević
 


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.