22.6.2018. 15:02
1
Maline zrele, niko ih ne bere!
Nekada najperspektivnija grana poljoprivrede u BiH danas je pred totalnim kolapsom. Malinari su uništili na stotine kilograma malina, a poručili su kako će to raditi i u narednom periodu sve dok hladnjačari ne otkupe njihove maline.

U javnosti se tema malina pojavljuje tek u trenutku kada je vrijeme branja te je tada pitanje šta institucije mogu uraditi.

Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH saopštio je kako sektor proizvodnje malina danas prolazi kroz najteži period.

Zbog nemogućnosti skladištenja proizvoda dnevno propadaju tone malina, a prema procjenama samo u okolici Maglaja do sada je propalo 500 t maline. Nadamo se da će se nadležno ministarstvo i ostali učesnici na tržištu uključiti i preduzeti potrebne korake kako bi se ustabilila situacija u sektoru malinarstva – zaključuje se u saopćenju Saveza.

Direktor kompanije "Esof" iz Donjeg Vakufa Enver Avdić kazao je da se maline otkupljuju, ali da su, zbog prijevremenog sazrijevanja, stvorene velike količine koje hladnjače ne mogu prihvatiti, pa su morali ograničiti otkup.

- Mi stalno molimo državu da pomogne i nama i uzgajivačima... Ne smijemo se osjećati kao siročad i dozvoliti da zbog nekoliko milijuna poticaja uništimo ovaj sektor - istaknuo je Avdić, ukazujući da mnoga poduzeća odustaju od otkupa i izvoza malina.

Ekipa Source posjetila je plantaže malina u selu Puhovac u Općini Zenica, gdje smo zatekli tužan prizor. Maline su zrele, ali ih niko ne bere.

U video prilogu pogledajte šta smo zabilježili našom kamerom.

 

Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Almir Biber

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.