24.11.2018. 18:00
0
"Niko se nije usudio da me potplati, ne znam za kolege"
Položaj novinara u BiH sve je nesigurniji. Različiti pritisci na medije i novinare u BiH su prisutni, čak svakodnevni, a institucionalna i društvena podrška medijima i novinarima izostaje.

Protekle sedmice  Predstavnici kluba novinara nakon završene pres konferencije podijelili su kolegama, poslanicima, ministrima i gostima konstitutivne sjednice NS RS bedževe sa natpisom "Stop nasilju nad novinarima".

Siniša Vukelić, predsjednik kluba novinara rekao je da je u posljednjih dvije godine na nivou BiH zabilježen jedan pokušaj ubistva novinara, 11 napada i 13 eksplicitnih prijetnji smrću.

"Napad na novinare nije samo fizička prijetnja, nego to predstavlja prijetnju za demokratske vrijednosti i slobodu izražavanja", rekao je Vukelić.

Vladimir Kovačević, novinar BN televizije, koji je bio meta napada, rekao je da je degutantno svaki put ponavljati iste stvar, a da se ništa ne dešava.

"Finansijski status i neovisnost novinara u BiH nikada nisu bili u lošijoj poziciji. 1998 godine desio se napada na pokojnog Željka Kopanju, koji je u tom  terorističkom napadu izgubio noge. Dvadeset godina poslije na svu sreću sa blažim posljedicama imamo napad na Vladimira Kovačevića. Mjesecima nakon tog napada ništa nije istraženo. Kako onda da nekoga motivirate da se bavi novinarstvom u ovoj zemlji?! S druge strane su vrlo male plate, nerijetko nepaćeno penziono invalidsko, zdravstveno osiguranje od strane poslodavaca. Zbog toga na prste jedne ruke možete prebrojati koliko imamo neovisnih novinara", izjavila je u razgovoru za Source portal dugogodišnja novinarka i voditeljica Duška Jurušić.

Novinarstvo treba da predstavlja objektivno izvještavanje, mnogi nažalost ne ostanu vjerni svojoj profesiji. Pritisci na medije, potplaćivanje novinara, politički utjecaj na urednike sve su učestalije situacije i na našim prostorima.

"To se meni nije događalo, ne znam za kolege. Niko se nije usudio da me potplati. O tim stvarima bi mogla govoriti samo argumentovano. Kada govorimo o pritiscima, mislim da generalno postoji strah u društvu, pa i u novinarskoj zajednici, gdje ne bi smjelo biti straha. Novinari bi trebali biti predvodnici iskazivanja istine, odnosno faktografije, ali to se nažalost ne događa, izjavila je Jurušić.

Prema njenim riječima tokom posljednjih deset godina novinarskog rada dobijala je veliki broj prijetnji.

"Dobijala sam direktne prijetnje tipa 'Pazi kako radiš i šta radiš', kao i prijetnje da će se pripadnici određene nacionalne grupacije okupiti ispred zgrade televizije, zateći me negdje, protestvovat, udariti itd. Telefonske prijetnje i pisma prijavljivana su policiji, ali ništa od toga do sada nije istraženo. Također bilo je i javnih prijetnji i poruka političara da se neko ko je drugačije nacionalnosti, a ne bošnjačke ne može baviti uredničkom politikom na javnom servisu. 2010. godine nakon moje smjene, na naslovnici jedne novine ja sam bila napadana na nacionalnoj osnovi, Federalna televizija tada nije reagirala kako bi me zaštitila", govori Jurušić.

Ukoliko se donese odluka da napad na novinare bude i krivično djelo, Jurišić smatra da to neće biti dovoljno kako bi novinari bili zaštićeni na adekvatan način.

"Puno je više verbalnih, tajnih, suptilnih političkih pritisaka na novinare. Jedan sa kojim sam se ja najčešće susretala jeste odbijanje da se odgovori na pitanje, da se dođe u emisiju. To je također vid pritiska koji vas na kraju natjera da odustanete, da prestanete da se bavite ovim poslom", zaključila je za kraj razgovora Duška Jurušić.


Novinar: Admir Oručević

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.