6.3.2019. 13:38
5
"U Sarajevu već sad postoje istospolni partneri koji se drže za ruke dok hodaju ulicama"
Kroz rad na analiziranju medijskih objava u BiH, uvidjeli smo da se jako malo prostora posvećuje životu i problemima sa kojima se suočavaju lezbijke, koje često budu višestruko diskriminisane, i kao žene i kao lezbijke, izjavila je za Source portal aktiviskinja za ljudska prava Lejla Huremović.

Tokom razgovora dotakli smo se statusa LGBT osoba u BiH, tačnije koliko se stanje promijenilo kada je riječ o ravnopravnosti sa ostalim članovima društvene zajednice.

Kako nam je rekla i dalje je u porastu nasilje u porodici prema LGBT osobama. Roditelji koji vrše nasilje ne shvataju da su njihova djeca i dalje normalna, iako imaju drugačiju sekusalnu orijentaciju i da je to jedan od glavnih razloga nasilja.

Istakla je kako u BiH postoje istospolni roditelji, ali koji nemaju nikakva prava.

Cijeli razgovor sa aktivistkinjom Lejlom Huremović pogledajte u video prilogu.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj: Almir Biber
Montažer: Emir Preljević

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.