17.10.2019. 9:53
6
"Ko ne zna živjeti u Sarajevu, treba ga vratiti odakle je došao! Ako ga ne možeš naučiti, onda ga kazni"
Mufid Garibija, ugledni arhitekta, potiče iz autonomne sarajevske porodice čiji korijeni u ovom gradu sežu 400 godina unazad. Oduvijek je bio zainteresovan za arhitekturu i historiju Sarajeva, naročito za period osmanske i austro-ugarske vladavine u BiH, kao i za teme narodno-oslobodilačkog rata.

U razgovoru za naš portal istakao je da se infrasturktura grada Sarajeva mijenjala tokom godina. Izgradnja novih zgrada mnogo je uticala na to stanje.

Ipak, mahale po Baščaršiji su uspjele poprilično sačuvati svoj izvorni oblik. Tranzicija u političkom sistemu, agresija, su u mnogome bile uzrok uređenja grada Sarajeva u posljednjih 25 godina.

Prema njegovim riječima, promjena infrastrukture glavnog grada izazvala je i promjenu strukture stanovništva. 

Razgovor poslušajete u video prilogu


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Almir Biber

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.