23.3.2020. 13:00
14
"Blago zemlji koja takvog premijera nema, ali na kraju, kakav je takav je, mi goreg nemamo"
Premijer FBiH Fadil Novalić danas bi se trebao sastati s predsjednikom sindikata državnih uposlenika. Glavna tema razgovoraće biti, na koji način što bezbolnije sanirati posljedice koronavirusa. Jučer je u medijima objavljeno kako je jedan od prijedloga i smanjenje plata u javnom sektoru.
Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH danas je izrazio negodovanje zbog najave predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića o smanjenju plata državnim službenicima za deset posto.

Nezadovoljstvo svakako iskazuju i prosvjetni radnici KS. Predsjednik Sinidikata osnovnog odgoja i obazovanja KS Saudin Sivro, za naš portal je izjavio kako je protekla sedmica pokazala da su se prosvjetni radnici na pravi način prilagodili online sistemu.

"Protekle sedmice smo imali čak i kritike od strane roditelja da se reducira ili smanji trajanje časova, kako bi se djeci olakšalo. Radili smo u punom kapacitetu, i informacija koju je predložio premijer da će se smanjiti plate svima u javnom sektoru za 10 posto nas je u potpunosti zatekla. To je šamar i šok za sve nas. Kantonalni ministar finansija je sve to potvrdio, kao još jedna politička partija. Sasvim je jasno da takvim odlukama ne bi bili izuzeti ni prosvjetni radnici", govori Sivro.

Sivro tvrdi da Sidnikat osnovnog obrazovanja pokušava ostati po strani kada je riječ o političkim dešavanjima i odlukama za vrijeme vanrednog stanja uzrokvanog koronavirusom.

"Svi znamo šta se dešavalo u Konjicu i skupu koji je utvrđen kao žarište koronavirusa u našoj zemlji. I sada oni nama kažu da mi ugrožavamo realni sektor. Reći ću samo da će se prosvjetni radnici solidarisati sa realnim sektorom kada iz budžeta bude ukinuto plaćanje raznih komisija i predizbornih projekata, tada ćemo i mi biti spremni na smanjenje svojih plata, čak i do 20 posto ako treba", kazao je Sivro.

Ukoliko ova odluka bude sprovedena, Sivro smatra da Sindikat neće morati utjecati na prosvjetne radnike, te da će oni sami donijeti radikalne odluke.

"Postoje tri velika polja u kojima se vodi borba. To je zdravstvo u kojima naše kolege, koji su protestvovali zbog toga što su potplaćeni, sada vode bitku kako naši građani ne bi ispaštali zbog novonastale situacije. S druge strane tu su policajci, također potplaćeni, nemaju kolektivni ugovor, trenutno uspostavljaju red na ulicama i brinu se da se ne kreću oni koji su zaraženi kao i oni koji su u samoizolaciji. Veliki je to posao. Na trećoj strani su prosvjetni radnici. Iz svojih kuća omogućavaju da djeca ne izgube školsku godinu, brinu se o njihovom mentalnom zdravlju. Prema tome, ukoliko se desi realizacija navedenih mjera, za očekivati je da oni prestanu sa radom. Naš sindikat neće morati pozivati ljude na bilo kakve proteste, oni će sami dići ruke od svega. To bi moglo biti gore od širenja bilo kakvog koronavirusa, jer bi imali situaciju da su djeca prepuštena sami sebi, izjavio je Sivro.


Ovim putem pozvao je sve političke stranke da ne učine ono što će joj više ugroziti trenutno stanje u KS. Na kraju razgovora dotakao se i premijera FBiH Fadila Novalića.


"Njega ne treba puno spominjati. Davno smo mi rekli, blago zemlji koja takvog premijera nema. Na kraju, kakav je takav je, mi goreg nemamo", zaključio je Sivro.


(Admir Oručević)
14
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.