18.9.2020. 9:40
9
Kolike su plate u 'Muzeju ratnog djetinjstva': Direktor Jasminko Halilović za Source otkriva na šta su planirali potrošiti 50.000 KM
Na službenom Facebook profilu Muzeja ratnog djetinjstva jučer je objavio saopštenje za javnost u kojem navodi kako ova institucija od Ministarstva kulture i sporta KS nije dobila predviđeni proračun od 50.000 KM, navodeći uz to kako je doprinos muzeja proračunima svih razina vlasti u 2020. godini iznosio 200.000 KM.

Iz Ministarstva Kulture is porta na čijem je čelu Kenan ALikadić (SDA), jučer su odgovorili n a ove prozivke.

Ministarstvo kulture i sporta je u začelju saopćenja navelo kako želi odgovoriti na prozivke Muzeja ratnog djetinjstva i tako informisati javnost o važnim činjenicama.

"Muzej ratnog djetinjstva je registrovan kao udruženje i kao takav aplicira za budžetska sredstva. Ne smije pri tome ni po kojem osnovu imati prednost u odnosu na sva druga udruženja registrovana u Kantonu Sarajevo. Osim toga, prema novim principima pravljenja budžeta, s ciljem da se osigura ravnopravan tretman svima, više nijedno udruženje ne smije imati posebnu poziciju u budžetu, već je stavka za sva udruženja zbirna. Sredstva iz ove stavke su raspoređivana posebnim odlukama", navodi se u saopćenju Ministarstva kulture i sporta KS.

U nastavku saopćenja navodi se i kako je ovaj muzej aplicirao na Javni poziv za sufinansiranje projekata kulture i sporta, međutim umjesto da opravda način utroška sredstava za prošlu godinu na način da im prezentuje provedene projekte i njihove rezultate, muzej je ministarstvu dostavio platnu listu.

"Radi se o platama na nivou najviših državnih funkcionera, deset puta većim od plata uposlenika u kulturnim institucijama od državnog značaja. Ovakav disbalans smatramo nepravednim prema drugim kulturnim radnicima s prostora našeg kantona. Kako je uvidom u platnu listu zaključeno da muzej koristi dobijena sredstva skoro isključivo za isplatu plata, donijeli smo odluku o prekidu finansiranja istom", navode.Na ovde navode ministra Alikadića odgovorili su iz Muzeja ratnog djetinstva, te su u novom saopćenju reagovali kako negiraju sve neistine koje je Ministarstvo kulture i sporta KS objavilo na svojoj Facebook stranici: 

1. Nije tačno da Muzej ratnog djetinjstva nije opravdao utrošak sredstava za prošlu godinu. Muzej ratnog djetinjstva je opravdao utrošak sredstava, o čemu postoje dokazi, a nikad nijedna marka kantonalnog ili drugog budžetskog novca nije trošena za plate direktora ili izvršne direktorice Muzeja.

2. Na objavljenoj slici nije nikakva "platna lista" kako je navedeno, već planirani godišnji budžet koji je dostavljen Ministarstvu. U njemu se nalaze planirane BRUTO, a ne NETO plate. To znači da nema govora o platama od 5.000+ KM kako je predstavljeno. U Muzeju ratnog djetinjstva nikad nije isplaćena pojedinačna mjesečna plata od preko 3.000 KM. Prosječna plata u Muzeju ratnog djetinjstva je oko 1.800 KM. Muzej ratnog djetinjstva zapošljava isključivo visokoobrazovan i stručan kadar i sretni smo da našem osoblju možemo ponuditi dobre uslove za rad.

3. Zloupotrijebljeni interni dokument iz aplikacije (nemamo problema s objavljivanjem istog, već sa malicioznom interpretacijom) je PLANIRANI godišnji budžet. Isti nikada ne bude potpuno ostvaren, a nekad ne bude ni 60% ostvaren. Tako naprimjer, direktor Muzeja ratnog djetinjstva nije imao nikakva primanja čak 5 mjeseci tokom 2017. godine, dok su primanja drugih uposlenika bila redovna, a projekti uspješno realizirani.

4. Iste ove neistine o Muzeju ratnog djetinjstva ministar Alikadić već je iznosio na službenim sastancima za šta postoje svjedoci. Zbog toga je svakako već u pripremi tužba protiv ministra Alikadića. Sada će MRD tužiti i Ministarstvo zbog objave neistina na zvaničnoj stranici.

5. Na sva primanja uposlenika Muzeja ratnog djetinjstva uredno su plaćeni svi porezi i doprinosi, a i pored toga smo predmet serijskih naručenih inspekcijskih posjeta. Muzej ratnog djetinjstva godišnje po različitim osnovama u budžet uplaćuje oko 200.000 KM. Inače, od osnivanja, Muzej 97% svog budžeta ostvaruje iz međunarodnih i vlastitih izvora, a tek oko 3% od svih nivoa vlasti u BiH.

Muzej ratnog djetinjstva sredstva pravda donatorima od kojih ih dobija, prolazi rigorozne provjere i revizije, i nikada nije imao problema sa bilo kakvim izvještavanjem i provjerama. Muzej ratnog djetinjstva nastavit će djelovati transparentno i u skladu s najvišim standardima, za šta je već dobio i neka od najznačajnijih međunarodnih muzejskih priznanja.

Danas smo pokušali kontaktirati obje strane. Iz Ministarstva kulture i sporta, tačnije ministra Kenana Alikadića nismo dobili telefosku izjavu. Rekao nam je da mu pitanja pošaljemo na mail adresu. Njegove odgovore na naša pitanja možete pričitati OVDJE.

S druge strane direktor i osnivač MRD, Jasminko Halilović u telefonskom razgovoru rekao je na koji način je ovo udruženje planiralo utrošiti 50.000 KM koja su im kako navode, uskraćena. Također naveo je da MRD sprema tužbu protiv ministra Alikadića.

Razgovor sa Jasminom Halilovićem psolušajte u video prilogu.(Admir Oručević)

9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.