1.10.2020. 9:50
2
Paradu ponosa nazvala 'paradom stida', pa kažnjena sa 3.000 KM: Pitali smo Adnu Pandžić hoće li platiti kaznu
Centralna izborna komisija BiH usvojila je na sjednici u Sarajevu prijedlog da se s 3.000 KM kazni Adna Pandžić, zajednička kandidatkinja Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS) za načelnicu sarajevske Općine Novo Sarajevo.

Pandžić je kažnjena zbog objave na svom Facebook profilu u kojem je Povorku ponosa održanu u Sarajevu 23. augusta ove godine nazvala između ostalog “povorkom stida”.

Osim što će Adna Pandžić morati iz svog džepa platiti 3.000 KM, CIK je donio odluku i da koaliciju DF-GS zbog uvredljive objave Pandžić kazni s ukupno 1.500 KM, od čega će 750 KM platiti DF, a isto toliko GS.

Kako je objašnjeno, ona je nedvosmisleno imala namjeru da svojim porukama širi govor mržnje prema LGBT osobama.

– Uvidom u kompletan spis predmeta, statusa Facebook profila i članak iz dnevnih novina, CIK je utvrdio da su politički subjekti DF i GS i njegova kandidatkinja Adna Pandžić, odgovorni za kršenje člana 7.3 stav 1, tačka 7. Izbornog zakona iz kojih razloga je prijedlog da se političkom subjektu DF-GS izrekne novčana kazna od 1.500 KM koji će snositi članice ove koalicije u iznosima od po 750 KM, a isto tako da se kandidatkinji Adni Pandžić izrekne novčana kazna u iznosu od 3.000 KM – rečeno je na sjednici CIK.

Inače, Adna Pandžić je na svom Facebook profilu nakon održane “Bh. povorke ponosa” 23. augusta ove godine, pored toga što je napisala da je to “povorka stida”, navela i to da da ona “izražava definitivno i konačno protivljenje i neprihvatanje te skupine u našem društvu” te da “duhovni, vjerski i moralni principi kao jedini, posljednji faktor odlučivanja bez alternative, koji ne dozvoljava mom ljudskom razumu, savjesti i svijesti da to prihvati kao normalan obrazac ponašanja.“

Dok GS osuđuje zabrane, kandidatkinja DF-a i GS-a za načelnicu Novog Sarajeva povorku ponosa naziva "povorkom stida".

Član Izbornog zakona BiH prema kojem je kažnjena Pandžić propisuje da kandidatima i pristalicama političkih stranaka, listi neovisnih kandidata, listi pripadnika nacionalnih manjina i koalicija, kao i neovisnim kandidatima i njihovim pristalicama, te uposlenima ili na drugi način angažiranim u izbornoj administraciji, između ostalog, nije dozvoljeno koristiti se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje, ili objavljivati ili upotrebljavati slike, simbole, audio i video zapise, SMS poruke, internet komunikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati.


U priloženom videu poslušajte šta je za naš portal o ovom slučaju kazala Adna Pandžić.


(Admir Oručević)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.