2.12.2020. 13:25
1
Jesu li zaslužili 'klupu': Evo koliko su obećavali i radili načelnici u Sarajevu tokom četiri godine!
FOTO: Al jazeera
Lokalni izbori su iza nas. Veliko interesovanje javnosti trajalo je nešto više od 15 dana, kada su napokon filanizirani rezultati lokalnih izbora i objavljena imena novih načelnika.

Kao i obično, najzanimljivije je bilo u Sarajevu, gdje je SDA kao najveći gubitnik izgubila tri načelničke pozicije. Podsjetimo da su Nedžad Koldžo, Nedžad Ajnadžić i Senaid Memić (otišao sa pozicije) više nisu načelnici Novog Sarajeva, Centra i Ilidže, dok su na te pozicije voljom birača izabrani predstavnici "četvorke", Hasan Tanović, Srđan Mandić i Nermin Muzur.

Recimo i to da je Stranka demokratske akcije na ovogodišnjim lokalnim izborima pretrpila značajan poraz i gubitak podrške birača. Osim sarajevskog, najveće gubitke doživjela je u tuzlanskom kantonu. U konačnici u FBiH SDA je osvojila 67.910 glasova manje, doživjela je pad od oko 24 posto.


Glasovi iz FBiH SDA

Kada je riječ o gradonačelničkoj poziciji u Sarajevu, glavni kandidat je Bogić Bogičević, bivši član Predsjedništva bivše SFRJ. On bi na toj poziciji trebao naslijediti dosadašnjeg gradonačelnika Abdulaha Skaku.

 

Šta su obećali, a šta ispunili?

Kako smo kazali, Srđan Madić je sa 'trona' u Općini Centar svrgnuo Nežada Ajnadžića, koji je prema pisanju  Istinomjera ) u svom predizbornom programu kojeg je predstavio i putem posebno kreirane web stranice, dao je ukupno 205 obećanja, najviše od svih načelnika i gradonačelnika u 12 općina i gradovau mandatu od 2016. do 2020. godine. Od ovog broja datih obećanja 43 su ispunjena u potpunosti, dok ih je 48 ispunjeno većim dijelom, te su ona u finalnim rezultatima monitoringa Istinomjera ušla u kategoriju ispunjenih obećanja (44%). Ajnadžić je tokom proteklog četveregodišnjeg mandata na čelu Općine Centar Sarajevo, djelimično ispunio 51 obećanje. U kategoriji neispunjenih obećanja (31%) našlo se 44 neispunjena obećanja, 16 obećanja koja su ispunjena tek manjim dijelom, te 3 neutemeljena, piše Istinomjer.

Načelnik Centra Nedžad Ajnadžić: Mjesecima pozivamo FK Sarajevo na  sastanak, u utorak u podne ćemo sve objaviti – Reprezentacija.ba
Njegov kolega i još uvijek aktuelni načelnik Općine novo Sarajevo Nedžad Koldžo, od 2016. godine dao je 24 obećanja, od kojih je u potpunosti ispunio samo 2. Njega će na toj poziciji naslijediti dr. Hasan Tanović.

DOĐI DA TI KOL(DŽO) NEŠTO DA: Koldžo pred kampanju djeci dijelio paketiće,  roditelji bijesne da zloupotrebljava mališane | The Bosnia Times

Procentualno gledano najviše datih obećanja u kategoriji ispunjenih imao je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić (84 posto), a najmanje načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo (33 posto). 

Hadžibajrić: Ja sam davno napustio SDA i svi koji su je iza nas napustili  za mene su pripravnici i volonteri - Regional

Tokom okom predizborne kampanje za Lokalne izbore 2016. godine, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SDA), predstavio je svoj izborni program “Novi Grad 2020” iz kojeg je Istinomjer pratio 35 obećanja. 

source.ba | Semir Efendić u trenutku nesreće vozio automobil VW Golf, danas  klanjana dženaza-namaz Emiru Selimoviću

Zaključno sa četvrtom godinom mandata jedno obećanje je ispunjeno u potpunosti, a 19 obećanja je ispunjeno većim dijelom, što zajedno procentualno iznosi 57% obećanja u kategoriji ispunjenih. Četiri Efendićeva obećanja su djelimično ispunjena ili ispunjena manjim dijelom, dok je sedam obećanja neispunjeno. Jedino obećanje koje je u potpunosti ispunjeno odnosi se na izgradnju sportske sale u Dobroševićima, dok se neka od obećanja koja su ispunjena većim dijelom odnose na na nastavak izgradnje Memorijalnog kompleksa Žuč, na uređenje infrastrukture industrijskih zona, na sufinansiranje kredita za privredu, ali i na ujednačavanje naknada svim porodiljama. Efendićeva neispunjena obećanja se odnose na početak aktivnosti na izgradnji XI transferzale od Nedžarića prema Dobrinji, izgradnju dijela XII transferzale od spoja sa A-transferzalom kod Međunarodnog Aerodroma Sarajevo do Stupske petlje, izgradnju prečistača u Reljevu, nastavak izgradnje Južne longitudinale kroz Općinu Novi Grad, restauraciju ljetnih kuća Merhemića i Žiga, te na otvaranje ratnog tunela D-B iz pravca Dobrinje.

Posjetimo Efendić je u velikoj borbi za načelničku poziciju pobjedio Adnana Delića kandidata 'Četvorke'.


(Admir Oručević)


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.