18.12.2020. 9:45
2
Evo koliko treba godina da se riješi zagađenje u Sarajevu: Da li su građani svjesni šta trenutno udišu?
Glavni grad BiH Sarajevo danas je prema rezultatima AirVisuala šesti po zagaženosti zraka u Evropi. Index zagađenosti je 168.

Ispred Sarajeva su Bishkek, Delhi, Mumbai,  Lahore, i Dhaka. Kada je riječ o BiH, poslije Sarajeva najzagađeniji je Doboj.

Fizičar Martin Tais govorio je za naš portal o štetnosti zraka koji se trenutno nalazi u Sarajevu po zdravlje ljudi.

"Mi smo grad na planini i ne možemo raditi šta hoćemo. Imamo toplotnu inverziju, tj. poklopac na 300 metara. U stabilnim uslovima, poklopac ne dozvoljava da ovo što se zagadi izađe iznad 300 metara. Sve ovo što zagadimo, to je ovdje nama. Svaki dan se povećava zagaađenje i jedino rješenje je smanjiti emisiju, odnosno smanjiti ugljeve koji zagađuju, ubrzati saobraćaj, nemilosrdno izbacivati sve one koji sagađuju, i bježati na planinu zimi, nema drugor rješenja. Izgradnja preko 100.000 kuća proteklih godina u mnogome je doprinijela problemu zagađenja", rekao je za Source Martin Tais.

Potrebna je vizija i strategija za rješavanje problema, on se ne može rješiti za godinu ili dvije. Potrebno je svake godine utopljavati zgrade, jer kada to učinimo onda vam je potrebno 40 posto manje energije da se zagrijete.

Šta građani Sarajeva trenutno udišu?

"Sada udišemo čiste čestice, koje su proizvod peleta, uglja i automobila. Sve je to vrlo opasna smjesa koja nam nije potebna. Ponavljam, problem se rješava postepeno i za nekih 10-ak godina ulaganjem privest će se kraju", zaključio je Tais.


(Admir Oručević)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.