7.1.2021. 15:52
9
"Ja sam doktorirao piramide, dok su ih pojedinci poput Dženana Dautovića vidjeli samo na televiziji. On kao da se nakon 15 godina probudio iz zimskog sna"
Već 15 godina osnivač Fondacije "Bosanska piramida Sunca" pokušava naglasiti važnost lokaliteta kod Visokog, na kojem se kako sam kaže, nalaze bosanske piramide.

Dok velika većina zaista vjeruje da se na ovom lokalitetu nalaze piramide, s druge strane neistomišljenici tvrde da je Osmanagić 'samoprozvani naučnik' i da priču o piramidama koristi radi ostvarivanja određenih vlastitih interesa. 

Jedan od njih je historičar Dženan Dautović, koji je u izjavi za klix, oštro iskritikovao dosadašnji rad Semira Osmanagića nazivajući ga 'pseudonaučnikom'.

"Davne 2005. godine u Bosni i Hercegovini pojavio se do tada nepoznati samoprozvani naučnik, arheolog i, kako za sebe kaže, istraživač drevnih civilizacija Semir Osmanagić. U eter je plasirana bombastična priča da nedaleko od Visokog postoje piramide i da se mijenja svjetska povijest.

Da postoji piramida i da je ručno otkopavana, za ovih 15 godina bila bi otkopana. U međuvremenu sama piramida i nije toliko tema, već su to kojekakvi tuneli, priča o energiji, negativnim jonima, "zdravoj sredini" boljoj od svih ostalih. I kao posljedicu imamo već etabliranu priču da se radi o posebnom mjestu. Još kada domaćin dovede i medijima predstavi ličnosti poput Novaka Đokovića, Vlade Divca i cijelog ešalona domaćih i regionalnih javnih ličnosti, od kojih je veliki broj političara, pa i vjerskih zvaničnika, imate zaokruženu cjelinu. Više vas niko ne pita za nauku, niko ne pita gdje je tzv. piramida, zašto nije vidljiva. U prvom planu je priča o razvoju turizma i tome kako je bitno da dolaze turisti. A nauka? Ona je vjerovatno ostala u nekom prošlom vremenu, uzdrmana slučajevima poput nekada dobro znanog Torabija koji je po Sarajevu "prosipao" svoje moći", izjavio je za Klix historičar Dženan Dautović.

Danas smo posjetili Visoko kako bi od Osmanagića dobili kratak komentar na sve ono što je njemu rekao Dautović.

Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo

9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.