3.3.2021. 13:55
2
"Mi smo najveća štetočina koja se se pojavila u historiji"
Prije nekoliko dana grupa skijaša na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici snimila je čopor vukova.

Prizor koji vjerovatno možemo vidjeti samo u emisijama Nacionalne geografije, te na filmu. Vukovi se na snimku kreću jedan iza drugog, prateći svog vođu.

Pretpostavlja se da su vukovi u blizinu ljudima došli zbog hrane, a prema ranijim izjavama mještana Gradine, zimi su svakodnevni gosti.

Osim glavnih vukova zimi dolaze čak i medvjedi.

Tjeramo ih vikom i galamom. Ne bojimo ih se – kazala je ranije jedna od mještanki Gradine, prenosi Hayat.

Pomenuti snimak možete pogledati OVDJE.

O zanimljivom prizoru razgovarali smo sa Semirom Osmanagićem, osnivačem fondacije Bosanska piramida Sunca.

"U Visokom i okolini imamo divljih svinja, lisica, medvjeda i vukova ovdje ima sve manje, dok su na olimpijskim ljepoticama prisutni, čemu najbolje svjedoči snimak od jučer", govori Osmanagić i dodaje da je čovjek svojim utjecajem u posljednjih sto godina uništio preko 100 biljnih i životinjskih vrsta.

"Bukvalno te vrste nestaju pred našim očima zbog djelovanja čovjeka. Paljnje šuma da bi dobili plodne oranice, različitih zagađivanja, sve ovo što mi pršćemo i što smo kontanimirali vodu zemlju i zrak, sve to utjeće na nestanak ovih vrsta. Mi smo najveća štetočina koja se se pojavila u historiji planete", smatra Osmanagić.

"Klimateske promjene su jedan od uzroka. Kada dođe novo ledeno dobo, a koje je neizbježno, doći će do neizbježnog nestanka brojnih vrsta.  Sada se javlja kombinacija onoga što priroda radi  i onoga što čovjek radi", kazao je naš sagovrnik.

Kao u svakom segmenut našeg društva, pa tako i u ovom, ne pridaje se velika pažnja. Malo koga zanima kako divlje životinje na našem području uspjevaju opstati. Nijedna organizacija koja se bavi ili bi trebalo da se bavi očuvanjem okoline, nije se oglasila nakon jučerašnjeg prizora, koji bi vjerovatno ostao nezapažen da skijaši nisu izvadili svoje mobitele i snimili čopor vukova.

"To je šteta, jer zakon predviđa da se organiziraju fondacije koje su od opšteg društvenog značaja, a sigurno da je zaštita i briga o divljim životinjama jedna od tih tema. U prirodi mora biti ravnoteža, sve ima razlog svog postojanja, krenuvši od komaraca koji ima svoju ulogu u prirodi, pa pčela kojih je sve manje. To se jako osjeća na prirodi, što na kraju dovodi u pitanje i opstanak čovječanstva", rekao je za Source Semir Osmanagić.


Novinar: Admir Oručević

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.