19.4.2021. 10:37
1
Da li je moguće ponavljanje ove školske godine: Sa kakvim se znanjem učenici danas vraćaju u školske klupe?
Vlada Kantona Sarajevo u petak je donijela zaključak o organizaciji odvijanja odgojno-obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo koja će važiti do 23. aprila 2021. godine.

Odgojno-obrazovni  proces za učenike razredne nastave od 1. do 4./5. razreda javnih i privatnih osnovnih škola i učenike paralelnih škola realizirat će se u prostorijama škole po kombinovanom modelu. Ostali  učenici predmetne nastave nastavljaju pohađati nastavu online.

– Odgojno-obrazovni proces za učenike trećeg razreda javnih i privatnih srednjih škola i sve učenike JU Srednja muzička škola realizirat će se u prostorijama škole po kombinovanom modelu. Učenici 1.,2. i 4. razreda srednje škole nastavljaju pohađati nastavu online.

Odluku o povratku učenika u školoske klupe nije pozdravilo Vijeće roditelja, kao ni Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, te je pozvao Vladu KS da poništi zaključak o povratku djece u školske klupe.

"Smatramo da je Vlada KS ishitreno postupila ne uvažavajući činjenično stanje u vezi sa cjelokupnom trenutnom epidemiološkom situacijom, kao i u vezi sa ukupnom organizacijom nastavnog procesa i iskustvima sa kombinovanim modelom nastave. Ne razumijemo zbog čega je Vlada KS 16.04.2021. godine na svojoj službenoj internet stranici obznanila da je sedmična incidenca 219, a istog dana u poslijepodnevnim satima donijela odluku suprotno smjernicama iz COVID semafora ZZJZ KS, po kojem se postupalo u prethodnom periodu i prema kojem se u slučajevima sedmične incidence preko 185 organizira online nastava?”, upitao je Sivro.

Ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota – Muminović u izjavi za naš portal naglasila je da je učenicima mjesto u školskim klupama.

"Nije baš školska godina na kraju, ima još dva mjeseca, dakle 1/4 školske godine je pred nama i to je dragocjeno vrijeme za učenike da budu u školskim klupama. Epidemilozi i krizni štab su zadovoljni trenutnom situacijom, odnosno imamo pad u broju novooboljelih", govori Hota-Muminović. 

Ističe da je Ministarstvo imalo zadovoljavajuću saradnju sa Vijećem roditelja na početku drugog polugodišta.

"U posljednje vrijeme nismo bili predani toj komunikaciji iz nekih tehničkih razloga. Razumijemo roditelje, neki su zabrinuti. Zato smo im ponudili mogućnost da popune jednu izjavu, kojom se slažu da njihovo dijete prati nastavu isključivo putem online modela. Treba reći da je obrazovanje djelatnost od opšteg društvenog značaja, ona je u nadležnosti ministarstva, tako da ne možemo pojedinačno odlučivati, kao što ne možemo pojedniačno odlučivati kako ćemo se liječiti. Ne pričamo o odlasku na školski izlet, riječ je o obrazovanju", 
govori Hota-Muminović i dodaje:

"Ovo je daleko od normalnih uslova i pandemija je pred sve nas stavila velike zadatke. Moramo se prilagođavati, pratit ćemo broj oboljelih, moramo naše učenike učiti da se prilagođavaju. Sve se ovo radi da vidimo kako ćemo dočekati početak nove školske godine. Svaka sedmica je učenicima bitna u školskim klupama, taman da se to desi u mjesecu junu", kazala je Hota-Muminović.

S obzirom na stečeno znanje putem online sistema, postavlja se pitanje koliko znanja su učenici bili u mogućnosti prihvatiti putem ovog modela. Može li se ova školaska godina smatrati korisnom i da li bi je trebalo ponoviti, ukoliko bi za to postojale zakonske osnove?!

"Nema baš za to zakonskog uoprišta, to bi bio presedan u svijetu. Rađeno je prema reduciranim programima. Kasnije kada nam dođu normalne prilike i kada učenici budu u svojim klupama, svaki nastavnik će morati kompenzirati i nadoknaditi ono što je propušteno. Za to će trebati vremena, ali zato taj posao rade ljudi koji su stručni u svom poslu i koji će se moći nositi sa tim izazovima", zaključila je za kraj razgovora Hota-Muminović.


Novinar: Admir Oručević

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.