5.5.2021. 11:14
2
Šta se čeka: Šta se dešava sa vakcinacijom u Zetri koja je prekinuta prije sedam dana?
U utorak, 27. aprila, završena je prva faza masovne imunizacije stanovništva protiv COVID-a 19, sa 12.800 doza AstraZeneca vakcine, koliko ih je stiglo u prvom kontingentu.

Svaka doza vakcina u ukupnom broju od 12.800, dodijeljena Kantonu Sarajevo (KS), tačno se zna gdje je raspoređena i iskorištena, saopćeno je iz Vlade KS-a, povodom interesa dijela javnosti vezano za objavu o obustavi vakcinacije u Zetri, te sumnje o nestanku dijela vakcina.

Jučer je u našu zemlju stigao novi kontingent vakcina. Kontaktirali smo Armana Šarkića, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS i član kriznog štaba KS, kako bismo dobili odgovor na pitanje, kada će početi drugi krug vakcinacije u KS?

"Poznato je da od ukupne sume vakcine koja je dostavljena putem Covax mehanizma u našu zemlju,  kanton Sarajevo ima pravo na 21 posto. Mi sa nestrpljenjem ponovo čekamo nove količine kako bi ponovo aktivirali Zetru, u kojoj je rađena dezinfekcija za vrijeme trajanja ovog praznog hoda. Prema našoj procjeni, druga polovina maja i juni bi trebali biti obilježeni sa masovnijom imunizacijom u KS", rekao je Šarkić za naš portal.

U skladu sa količinama koje budu dostavljene bit će precizirana i starosna dob, koja će u narednom periodu biti na redu za vakcinaciju.

"Sve zavisi koliko ćemo vakcina imati na terenu. Isto tako ćemo širiti zdravstvene kategorije. Prioriteti su i onkološki pacijenti kao i pacijetni sa transpalatacijom. Vjerovatno ćemo spustiti na 65 godina. Sa novim količinama obuhvatit ćemo i ostale rizične skupine. Svakako svoje mjesto bi trebao naći i javni sektor, obrazovni sistem, medije, uposlenike na šaleterima, sigurnosne snage i ostale. Ali, sve je to uslovljeno sa dolaskom vakcina", rekao je za Soruce Arman Šarkić.


Novinar: Admir Oručević


2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.