23.6.2021. 9:52
0
"Ubijeđeni da će nas dobiti sa 20 koševa razlike. Kada ih akobogda pobijedimo, priredit ćemo im smak svijeta"
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u četvrtfinalu Eurobasketa danas igra protiv domaćina Francuske.

Košarkašice BiH prvi put su u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, među osam najboljih ekipa kontinenta, a sada imaju priliku otići i korak dalje. Međutim, treba biti svjestan da ih očekuje najteži protivnik, ekipa koja je prvi favorit za trofej, koja je u dosadašnjem dijelu Eurobasketa pokazala najviše.

Francuskinje su se prošetale grupnom fazom, sve protivnike savladale sa 20 i više poena razlike. Apsolutna velesila u ženskoj košarci koja će danas imati i podršku s tribina dvorane Rhenus Sport u Strasbourgu, gdje je dozvoljeno prisustvo 3.600 gledalaca (od ukupnog kapaciteta od 5.600).

Selektor reprezentacije BiH Goran Lojo zna pred kakvim rivalom stoje njegove igračice, ali također i da uloga autsajdera nosi određene prednosti.

- Izaći ćemo na teren i dati sve od sebe, kao i uvijek dosad. Psihički smo rasterećeni, bez rezultatskog pritiska protiv jedne od najboljih reprezentacija svijeta. Želimo pokazati da možemo igrati lijepu košarku. Bez obzira na ishod meča, u Valenciji nam slijedi nastavak borbe za ulazak u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo - ističe Lojo u izjavi za zvaničnu stranicu KSBiH.

Za naš portal o večerašnjoj utakmici sa Francuskom govorio je portparol ženske košarkaške reprezentacije BiH Hajrudin Prolić

"Ovog puta smo lišeni napetosti koja je vladala u utakmici protiv Hrvatske i koja nam je kako smo vidjeli svezala ruke u prvom poluvremenu. Na kraju smo ipak pokazali da smo bolja ekipa. Mislim da je nedostatak tog pritiska naša najveća prednost u odnosu na reprezentaciju Francuske koja je prema svim pokazateljima daleko najviše pokazala na Eurobasketu. Savladali su sve protivnike sa 20 koševa razlike. Riječ je o atletski moćnoj ekipi koja je fantastično pokrivena na svim pozicijama i koja igra brzo i agresivno", rekao je Prolić za naš portal.

U dvorani se očekuje pravi navijački ambijent. Uloga autsajdera se mnogo puta znala pokazati kao mač sa dvije oštrice.

"Sa takvim osjećajem smo ušli u utakmicu protiv Belgije. One su bile favoritkinje. Zašto se to ne bi moglo desiti i sa Francuskom, oni smatraju da će nas dobiti sa velikom razlikom, oko 20 koševa, ali najteže je igrati upravo takve utakmice", govori Prolić.

Na pitanje da li su djevojke svjesne historijskog uspjeha koji su postigle, Prolić je kazao:

"Itekako su svjesne, ovo je najveći rezultat neke naše reprezetacije na evropskom prvenstvu. Djevojke žele ostati fokusirane na naredne utakmice. I ako izgubimo od Francuske, svakako idemo u Valensiju i igrat ćemo možda najbitniju utakmicu protiv poraženog iz meča Bjelorusija-Švedska. U slučaju pobjede, ušli bismo u krug šest reprezenacija koje se plasiraju na kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo, tako da se praktično ovdje borimo i za Svjetsko prvenstvo", govori Prolić.

Na kraju je konstatovao da nam nije potrebana prevelika euforija pred ovu utakmicu, jer su djevojke već postigle historijski uspjeh.

"Tanka je linija između euforije i gorkog razočerenja, ona je uvijek prisutna. To je tako u svim zemljama. Večeras ako Bog da kada Francuska izgubi, to će za njih biti smak svijeta. To je za njih katastorfa. Nismo mi jednostveni u takvim stvarima. Dobro je što nam djevojke do sada nisu dale ni milimetar razočarenja i nepravedno bi ih bilo sada osuđivati. Nakon svega ljudi moraju biti svjesni, uspjeh je ostavaren, sve nakon toga je bonus. Nemamo pravo biti razočarani. Uživajmo u večerašnjoj utakmici", zaključio je Prolić za kraj razgovora.


Novinar: Admir Oručević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.