17.7.2021. 19:34
0
O čemu su 'na kafi' razgovarali Oleg Čavka i Ivana Marić i da li je hapšenje 'Osmice' bio pritisak na Bošnjake: 'Osmica' se izjasnio kao Hrvat 2005. godine kako mi se čini, tako da im pada u vodu ta priča da je to napad na Bošnjake
Nakon što je pušten na slobodu Mehmedagiću nije određena ni mjera zabrane obavljanja dužnosti direktora OSA-e, što znači da će on nastaviti da rukovodi Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH. Određena mu je mjera zabrane kontaktiranja sa vlasnikom Američkog univerziteta Denisom Prcićem koji je u četvrtak pušten iz pritvora.

Podsjećamo, u srijedu ujutro, po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su direktora OSA-e zbog sumnje da je počinio krivično djelo krivotvorenje diplome i pranje novca. Dan ranije su pojedini mediji objavili da su lideri SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, dogovorili sa svojim partnerima u Sarajevu da, pored ostalog, uhapse direktora OSA-e kako bi na taj spasili Gordanu Tadić na poziciji glavne državne tužiteljice.


REAKCIJE NA HAPŠENJE

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je da je hapšenje direktora Obavještajno sigurnosne agencije, Osmana Mehmedagića politički pritisak Tužilaštva Bosne i Hercegovine. To se radi samo Bošnjacima.

"Sasvim sigurno se radi o jednom političkom pritisku i političkim procesima jer na tapetu su samo ministri iz SDA, Bisera Turković i Selmo Cikotić, koji su dobri ministri", kazao je.

Također, za Mehmedagića kaže da je dobar šef obavještajne službe, da je dio sigurnosti države te da s razlogom ide 'na nerve' neprijateljima BiH.

"Prvo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, zatim premijer FBiH Fadil Novalić. Nezamislivo je da se to radi bilo kome drugom osim Bošnjacima, nažalost, uz pomoć nekih bošnjačkih kadrova " kazao je Izetbegović.

Politička analitičarka Ivana Marić proteklih nekoliko dana na svom Facebooku komentarisala je hapšenje direktora OSA-e.

"SDA danas baš nešto krenulo. Mediji su puni vijesti o njihovim istaknutim stručnjacima iz realnog sektora, ranjavanim borcima sa sumnjivim diplomama i menadžericama s dobrim vezama i isto tako sumnjivim diplomama", naisala je Marić peije nekoliko dana. Danas je u izjavi za N1 kazala da nacionalne stranke u BiH uvijek postupaju po istoj matrici.

"Ne znam kako ovo više da se okarakteriše, borba protiv čega? Vidimo da su tri nacionalne stranke toliko osvojile prostor BiH i međusobno se drže da šta god da se uradi oni proglase to borbom protiv nekoga; Bošnjaka, Hrvata ili Srba. U ovom slučaju ne znamo ni protiv koga je jer je “Osmica” se izjasnio kao Hrvat 2005. godine kako mi se čini, tako da im pada u vodu ta priča da je to napad na Bošnjake, kazala je Marić

Nedugo zatim mediji su prenijeli sliku Ivane Marić kako navodno 'ispija' kafe sa Olegom Čavkom. Povodom toga pokušali smo kontaktirati Marić, ali nije odgovarala na naše pozive. Fotografiju je objavio portal Istraga, a ne bi se dalo zaključiti kada je snimljena, niti šta je bila tema razgovora.



Tužilac Oleg Čavka sa analitičarkom Ivanom Marić

Svoj osvrt na Mehmedagićevo hapšenje imao je i novinar Avdo Avdić.

Ono što u ovom slučaju treba gledati je posebno. Obavještajno-sigurnosna agencija je jedan od stubova države Bosne i Hercegovine. Nije napad na Osmana Mehmedagića krenuo zbog njegove diplome. Napad je krenuo 2016. godine kada su u Mostaru Dragan Čović i Milorad Dodik održali zajedničku press-konferenciju i kazali: "Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine je neprijateljska organizacija u BiH". Sve te izjave su prenijeli mediji u regiji. Onda gledajte dalje kako se redaju izjave zvaničnika SNSD-a i HDZ-a, pa smo onda imali i situaciju sa čuvenom aferom poznatom kao "Ušće" kada su zvaničnici iz Republike Srpske pokušali na neki način optužiti OSA-u da je prisluškivala zvaničnike u Srbiji. Sve se to, naravno, raspalo, kao što su se raspale i dvije optužnice istog tužioca koji je danas naredio hapšenje Osmana Mehmedagića, Olega Čavke", kazao je Avdić za O kanal.


KO JE OSMAN MEHMEDAGIĆ?

Osman Mehmedagić – Osmica je nekadašnji pratilac Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a u OSA-i je rukovodio odjelom za tajno praćenje i dokumentovanje ove Agencije.Tokom rata je ranjavan dva puta, a dobitnik je i dvije Zlatne policijske značke.U OSA-i je uposlen od samog početka rada ove institucije, tačnije od njenog osnivanja 2004. godine.

Kako prenose mediji, Mehmedagić je tokom karijere u OSA-i završio brojne profesionalne nadogradnje, treninge i seminare iz oblasti kojom se bavi u više država Evrope i svijeta.Od njegovog imenovanja do danas Mehmedagić je u više navrata dospjevao u žižu javnosti Bosne i Hercegovine, a samo u 2020. godini protiv njega su podignute dvije optužnice. U oktobru 2020. godine protiv njega je podignuta optužnica za zloupotrebu položaja ili ovlasti, a zbog istog se teretio Muhamed Pekić, rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e. Njima se na teret stavljalo da su tokom mjeseca augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA, piše N1. Ova optužnica je kasnije potvrđena, a Mehmedagić je potom izjavio da nije dobio nikakav dopis o tome.

“Pune ruke su mi posla, radim i nemam nikakvu informaciju da je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv mene. Nisu me ni advokati o tome obavijestili”, rekao je Mehmedagić tada.

Na prvom pojavljivanju pred Sudom BiH on se izjasnio da nije kriv, a u februaru 2021. godine Mehmedagić i Pekić su oslobođeni ovih optužbi, a pravosnažno mu je osloboađajuća presuda izrečena 27. maja 2021. godine.

U međuvremenu, protiv Osmice je podignuta još jedna optužnica, ona Tužilaštva BiH, za zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Ta optužnica obuhvatila je i Selmu Cikotića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. Optužnicom je obuhvaćen i Muriz Druškić, koji je i član Komisije Savjeta ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima bezbjedonskih provjera.

Oni su optuženi u aferi “Bezbjednosne provjere” koja se odnosi na malverzacije u vezi sa imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka bezbjednosnih provjera za policijske i državne službenika. Oni se sumnjiče za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Drugostepene komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima bezbjednosnih provjera.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici Agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva.

Sumnja se da su članovi ove komisije, koje formalno imenuje Savjet ministara, imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.


Afera “Diplome”

Ipak, tu nije bio kraj problemima za Mehmedagić, budući da se u medijima, javnom životu i političkim krugovima svih razina vodilo dosta polemike oko njegovog visokog obrazovanja te diplome koju je stekao.

U junu 2021. godine u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome koju je Američki univerzitet u Tuzli izdao direktoru OSA-e policija je sprovela pretrese u Sarajevu i Tuzli. Istragu o validnosti diplome koju je Američki univerzitet izdao direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću vodi tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka. Zbog navodno sporne diplome, brojni bh. političar i dužnosnici pozivali su na ostavku Mehmedagića.

Podsjećamo, Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a je 5. februara 2020. godine je objavio da je Zajedničkoj komisiji Parlamentarne skupštine za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH dostavljen je podatak da je aktuelni direktor te agencije Osman Mehmedagić student treće godine fakulteta Univerziteta u Travniku.

“U spisu ima materijal Tužilaštva BiH sa pitanjima, ali i odluka objavljena u `Službenom glasniku Republike Srpske` gdje je nevažećom oglašena diploma iz Banjaluke. Dobili smo i dopis dekana fakulteta u Travniku koji kaže da diploma nije izdata u Travniku i da je gospodin Mehmedagić upisan vanredno na treću godinu studija”, pojasnio je Nikšić novinarima u Sarajevu.

On je rekao da će Komisija dati mišljenje o izboru direktora, zamjenika direktora i generalnog inspektorata OBA, s obzirom na to da je aktuelnom istekao mandat, ali da odluku o tome donosi Vijeće ministara.

“Svi znamo šta je sporno, ne treba nikakav rat sa gospodinom Mehmedagićem, jednostavno imamo problem sa činjenicama. Problem je koju poruku šaljemo građanima BiH, ako se na tako odgovorne funkcije, potpuno suprotno zakonu, može imenovati neko bez diplome. Ako imate neku člansku kartu, onda je to u redu, a to imate li diplomu – nije važno”, poručio je Nikšić. Nikšić je rekao da su na sjednici Komisije danas razmatrani hitni materijali koji su se nakupili tokom dvije godine.

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, zatražio je ostavke direktora OSA-e i predsjednika Suda BiH, Osmana Mehmedagića i Ranka Debevca. Ostavke traži zbog, kako je rekao, urušavanja digniteta ovih institucija.Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine. On je potom dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola). Tužitelje je zainteresirao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine, te je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Denis Prcić, vlasnik je ovog univerziteta te je i on nedavno uhapšen i nalazi se u pritvoru. On je osumnjičen za krivično djelo pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Po nalogu Suda BiH, OSA je početkom jula predala lični dosje Mehmedagića koji je predan ovlaštenim službenicima MUP-a KS. Što se tiče hapšenja 14. jula 2021. godine, kako se navodi, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su osigurale njegovu kuću i obavile uviđaj s ciljem utvrđivanja njene vrijednosti. Za to vrijeme Mehmedagić je saslušan u prostorijama MUP-a KS, prenosi N1.


(Admir Oručević)


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.