14.9.2021. 12:42
6
Kako je Fadil Novalić 'prošao' nakon svog live javljanja: Treba li ti šta posuditi, imaš li šta jesti, piti prehraniti porodicu...Možeš li ti živjeti od 382 marke?
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine je sinoć na svojoj Facebook stranici održao svoje prvo live obraćanje pod nazivom “Večer sa premijerom”.

Novalić je na početku svog obraćanja otkrio kako se odlučio na ovaj potez kako bi unaprijedio i poboljšao komunikaciju sa građanima. Premijer FBiH je kazao kako je napravio ovaj korak s ciljem da ga građani upoznaju onakvim kakav stvarno jeste.

Na početku Fadil je imao malih problema u komunikaciji, ali je gledateljima i čitateljima otkrio da je imao malu tremu.

Istakao je da u pojedinci ismijavali njegov invaliditet, koji se pogotovo primjetio kod stavljanja maski, a nakon toga je pokazao svoju ruku i rekao kako nema dva prsta koja je izgubio u ratu.

"Ja sam dijete iz radničke porodice, čovjek iz naroda i samo radim svoj posao. Možda baš takav bio sam laka meta i drugi su veoma lako okačili neka tuđa, svoja zlodjela na moja leđa. Do sada sam šutio. Svjedoci ste da su me ismijavali za stavljanje maske, ustvari, ismijavali su moj invaliditet", kazao je Novalić, pokazavši ruku.

Dodao je  da su njegovu šutnju mnogi iskoristili da mu natovare afere i diskreditacije.

"Ali, u momentu kada su od mene pokušali da naprave lopova, onda sam podvukao crtu i rekao da je dosta. Zato sam ovdje, da vama i pred vama dam odgovore na istinu kakva jeste".


Odgovarao na pitanja gledatelja

Novalić je tokom obraćanja odgovarao na pitanja građana BiH koja se tiču aktuelnih događaja u Vladi FBiH, projekata i ostalih nadlženosti ove institucije.

Istakao je da je korona odnijela 8.000 mjesta, te da je Vlada izdvojila 50 miliona maraka za zapošljavanje, kako bi se nadoknadio gubitak radnih mjesta i napravio korak naprijed u zaustavljanju odlaska mladih ljudi iz BiH.

Na pitanje kakva je budućnost rudnika, premijer je dogovorio:

"Sudbina rudnika je nupitna. Mi kao Vlada imamo strategije u kojima smo tačno naveli programe i alternativna rješenja za ovaj problem, ali da nas to zasad ne treba brinuti, rekao je Novalić.

Na konstataciju da mladi sve više odlaze i kako stati u kraj tom problemu, Novalić je rekao da mladi moraju uvijek biti u fokusu rada Vlade, a dotakao se i minimalne plate.

"Minimalnu platu od 1.000 KM nije moguće trenutno ostvariti, ali da je uslov za povećanje minimalne plate zakon o doprinosima i dohodku koji bi se trebao uskoro naći na Domu naroda. Nakon usvajanja tog zakona, ništa nas ne treba da sprijeći da definiramo novu visinu minimalne plate", rekao je Novalić.

Na pitanje da li će se ikada desiti da dječiji doplatak bude isti u FBiH, da se obustavi diskriminacija nad djecom, za što je naveden primjer ponižavajućeg iznosa od 14 KM u ZDK, premijer je odgovorio:

"Ja da imam još neki izraz, ja bi ga dodao", složivši se da se radi o ponižavajućem iznosu, te dodao:

"Doplatak je svakako vrlo bitan i te stvari treba rješavati Federacija i Federacija je to počela rješavati. Najprije je bilo potrebno rješiti pitanje djece sa posebnim potrebama, jer sramotno je bilo da nisu dobivali ni tih 14 KM. Sljedeći korak bi trebao biti dječiji doplatak koji ćemo rješavati", istakao je Novalić.


Komentari 'odnijeli pobjedu'

Bilo je onih koji su se čudili potezu premijera da se na ovakav način obrati javnosti:

"Pa Fadile dragi zašto, ko te nagovori na ovo, i jos citaš sa papira uvodni dio govora, bez ikakve uvjerljivosti, pa bar je to moglo biti spontano i od srca… ‘Nije majka klela Muju sto se kladio, nego sto se vadio’, a ti se vadiš bezuspješno i samo dublje toneš, napisao je jedan od gledatelja Fadilovog livea.

"Najveći gospodin. Svaka čast premijeru. Penzije porasle, plate porasle, broj zaposlenih porastao... Ma bravo", bo je jedan od komentara gledatelja koji su zadovoljni radom premijera Novalića.

"Gospodine Novaliću ja sam iz Gradačca. Da li vi možete mjesečno živjeti od 382 marke. Kada ćete nam povećat penzije, upitala je nezadovoljna gledateljka.

"Treba li ti šta posuditi, imaš li šta jesti, piti prehraniti porodicu? Hajde malo u realan sektor ublehašu, pogledaj jad i bijedu koja je na svakom koraku, bio je jedan od komentara.

Cijeli live Fadila Novalića pogledajte u sljedećem videu.






Da li je Fadil napravio iskorak u odnosu sa naciojom, prosudite sami.


(Admir Oručević)

 
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.