26.10.2021. 11:25
0
Šta se zaista dešavalo tokom snimanja: Alec Baldwin pištolj uperio u kameru. Čulo se nešto kao bič, a zatim i glasno pucanje...
Tragični događaj u kojem je holivudski glumac i producent Alec Baldwin nehotice usmrtio snimateljicu Haylu Hutchins i teško ranio reditelja Joela Souza bio je udarna tema svih svjetskih medija.

Nezapamćena tragedija zasigurno će ostati najveća životna trauma proslavljenog glumca. Baldwinu je uručen pištolj i rečeno mu je da je siguran za korištenje, obznanjeno je ranije u sudskim dokumentima vlasti u Santa Feu.

Alec Baldwin je nosio revolver sa sobom i uperio ga u kameru tokom probe na setu filma "Rust", kada je oružje opalilo i pogodilo direktoricu fotografije Halynu Hutchins u grudi, navodi se u sudskom dokumentu objavljenom u nedjelju.

"Souza je izjavio da je Alec sjedio u klupi u crkvi i da je vježbao izvlačenje pištolja iz pojasa. Također je rekao da je Hutchins gledao preko ramena, kada je čuo nešto što je zvučalo kao bič, a zatim glasno pucanje", stajalo je u iskazu. Alecu Baldwinu prije tragedije rečeno da je pištolj siguran za korištenje. Hutchins je pogođena u predjelu grudi, navodi se u dokumentu.

"Joel se nejasno sjeća kako se Halyna žalila na stomak i hvatala za trup. Također je rekao da je počela teturati unatrag i da je tako pala na tlo", dodaje se u izjavi. Hutchins je rekla da nije osjećala noge, rekao je zvaničnicima Reid Russel, snimatelj koji je stajao pored nje u vrijeme pucnjave.

Pomalo izgubljeni Baldwin je fotografisan u subotu ispred hotela u Santa Feu kako se grli i razgovara s Mattom Hutchinsom, mužem preminule, i njihovim devetogodišnjim sinom.

Alec Baldwin sa suprugom i sinom ubijene snimateljice
Alec Baldwin sa suprugom i sinom ubijene snimateljice

U govoru održanom na komemoraciji Hutchins je smrt svoje supruge nazvao "ogromnim gubitkom".

Oružarku Hannah Gutierrez Reed i pomoćnika redatelja filma Davea Hallsa.

U međuvremenu curi sve više informacija o Hallsu, iskusnom profesionalcu koji je dodao oružje Baldwinu tokom probe za scenu i rekao mu da je oružje "hladno", filmskim žargonom bez pravog streljiva.

Kako piše CNN, na Hallsa su se na dva druga seta 2019. godine žalili zbog njegovog ponašanja i problema sa sigurnošću na snimanju. Dvije osobe koje su s njim blisko sarađivale za CNN su ispričale kako su se pritužbe odnosile na nepoštivanje sigurnosnih protokola za korištenje oružja i pirotehnike, nepoštivanje protupožarnih pritikola, ali i na neprimjereno seksualno ponašanje na radnom mjestu.

Glumačka karijera

Njegova slava u Hollywoodu traje više od tri desetljeća. Doduše, koliko je poznat po glumačkim ulogama, poznat je i po privatnim dramama, počevši od glasovne poruke na telefonskoj sekretarici koju je ostavio kćeri Ireland 2007., pa do svojih popularnih imitacija Donalda Trumpa. Kako bilo, uz njegovo se ime vežu brojne kontroverze. Prema hollywoodskim standardima, njegova je karijera itekako dugačka, a broj uloga impozantan. A smrt snimateljice Halyne Hutchins koja je uslijedila na setu, nije prvi slučaj u kojem ova 63-godišnja američka filmska zvijezda puni naslovnice. Alec Baldwin najstariji je od četvero braće koji su se svi našli u zabavnoj industriji i daleko je najpoznatiji od čitave obitelji. Slavu je stekao glumeći u CBS-ovoj popularnoj sapunici Knots Landing, a ime je dodatno na velikom ekranu izgradio ulogama u kino hitovima poput "Bubimira" i "Lova na Crveni oktobar", ali i saradnjama s rediteljima poput Woodyja Allena u njegovim uratcima "Alice" i "Jasmine French", te Martinom Scorseseom u filmovima "Avijatičar" i "Pokojni".

Također, glumio je uz bok zvijezdama poput Toma Cruisea u nekoliko filmova franšize "Nemoguća misija", a za Oscar je bio nominiran 2003. za ulogu u filmu "The Cooler". Osvojio je dva Emmyja i sedam nagrada Screen Actors Guild Awards za ulogu Jacka Donaghyja u NCB-jevu sitcomu "30 Rock", u kojem je glumio uz Tinu Fey. Glumac se televizijskim ulogama, ali i karijeri u komediji vratio 2016. kad je krenuo sa skečevima u kojima je u sklopu popularnog showa Saturday Night Live imitirao bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Upravo time isprovocirao je i samog Trumpa koji je u to vrijeme na svom Twitteru stavljao objave poput: "Baldwinove imitacije jednostavno ne mogu biti gore". Baldwin ipak, kao zadrti Demokrat i aktivni kritičar Trumpa, za taj je show kazao kako mu je oživio komičarsku karijeru, ali i donio treću nagradu Emmy.


Raniji incidenti

Trenutno je Baldwin u sretnom braku s učiteljicom joge Hilariom Thomas s kojom ima šestero djece. Kad su glumčevi incidenti u pitanju, jedan od poznatijih datira još iz 1995. kad je fizički napao fotografa koji je snimao njegovu bivšu suprugu Kim Basinger i tada tri dana staru kćerkicu dok su iz rodilišta dolazile kući. Kasnije je tom istom snimatelju poznatih osoba morao platiti štetu jer mu je razbio naočale, ali i nos, a njegov kombi posprejao pjenom za brijanje. Još jednom je iz sličnog razloga policija dolazila 2013. godine kad je Baldwin ušao u žučnu svađu s fotografom ispred svog stana u New Yorku. I taj se incident dogodio nekoliko dana nakon što je Baldwinova druga supruga Hilaria rodila njihovu prvu kćer.

"Jedino što mogu reći je da sam radio svoj posao i ispitivao ga normalna pitanja, a onda je poludio", ispričao je tada fotograf za TMZ.


(Admir Oručević)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.