6.1.2022. 12:15
1
Sinoć se smješkao, ali neće mu biti do smijeha kad shvati ozbiljnost sankcija - Da li su ga '"prijatelji' pustili niz vodu: Može se desiti da dođe na aerodrom, pa da mu...
Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss pozdravila je na Twitteru odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da uvrste na listu sankcija Milorada Dodika i Alternativnu televiziju (ATV) iz Banje Luke.

"Korupcija je prijetnja slobodi, demokratiji i miru u Bosni i Hercegovini. Velika Britanija pozdravlja ciljane sankcije SAD-a koje odgovorne pozivaju na odgovornost. Nastavljamo da radimo sa saveznicima na podršci Bosni i Hercegovine i u cilju slobode u regionu", napisala je Truss na Twitteru.

"Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja današnje uvođenje sankcija SAD-a usljed postojećih prijetnji po stabilnost BiH. Destabilizacija i korupcija predstavljaju prijetnju napretku ostvarenom u proteklih 26 godina. UK će nastaviti raditi sa partnerima na pružanju podrške BiH", naveo je Field. 

Članica Vijeća za vanjske poslove EU Katalina Cseh napisala je na Twitteru da je Amerika uvela sankcije nacionalističkom vođi Miloradu Dodiku zbog destabilizacije BiH I EU bi trebala da učini isto.

“No, njegov saveznik Viktor Orban već se zarekao da će uložiti veto na sankcije. Imati autokratskog ‘Trojanskog konja’ u Europskoj uniji se pokazalo kao sigurnosna prijetnja”, kazala je.

Američka senatorka Jeanne Shaheen smatra da je ovo je ispravan potez Bidenove administracije.

“Posebno kada govorimo o sankcijama Miloradu Dodiku za korupciju i podrivanje stabilnosti BiH. Decenijama su Sjedinjene američke države promovisale mir u Bosni, s toga ne smijemo dozvoliti zlonamjernim akterima da unište budućnost mlađim generacijama.

O sankcijama Dodiku, danas smo govorili sa političkim analitičarom Žarkom Papićem, koji je u razgovoru naveo nekoliko ključnih stvari zbog kojih Dodik i njegovi saradnici, iste moraju shvatiti veoma ozbiljno.

"Daleko od toga da su bezazlene, na prvi pogled njihov materijalni efekat je mali, ali puno je bitniji njihov dugoročniji efekat. To vam je kao da ste na Interpolovoj potjernici, niko vas nije uhapsio, ali vam je ta pomisao uvijek u glavi. Interesantno je da su vezane za ATV, medij koji je ste pod Dodikovom kontrolom, pa se tako stvara jedan trougao onoga što jeste ozbiljan problem u BiH, a to su političari, njihova imovina stečena korupcijom, plus kontrola medija. Slobodno procjenjujem da je sinioćnja 'velika hrabrost' Milorada Dodika, bila praćena zanimljivim govorom tijela, dakle vidi se neka vrsta uznemirenosti", govori papić na početku razgovora.

Sankcije prema njegovom mišljenju već počinju da imaju tzv. 'tihi efekat'.

"Već danas imate pojave kako se Čehoslovačka ograđuje od Orbana zbog podrške Dodiku. Malo se grudva zakotrljala u međunarodnom smislu. Podrška Srbije se zasniva samo da oni neće uvoditi sankcije na Drini, što je nula bodova. Mislim da se će ovo uzdrmati strukturu koja ima moć u RS-u. Ipak, ako se želi dati kredibilitet, sankcije se moraju proširiti  na područje Federacije", istakao je Papić.  

Smatra da se Dodik uvođenjem sankcija narodu predstavlja kao žrtva međunarodne zavjere, te da će iz takve situacije pokušati dobiti izbore. 

"Na prvi pogled ta opcija nije nerealna, ali s druge strane nisam siguran da će glasači prohvatiti to njegovo 'herojstvo'. Dosta je koplikovana sitaucija, ali presudna stvar je da se sankcionišu i ljudi iz Federacije, tačnije političari koji su umiješani u koruptivne radnje", ponavlja Papić.

U ekonomskom aspektu, bit će zanimljivo pratiti kako će se sankcije odraziti na, kako je navedeno, imovinu koju sankcionisani imaju u SAD i njihove bankovne račune.

"Nije problem što neko nema račune u SAD, problem je mnogo ozbiljniji. Ukoliko postoji kompanija u kojoj sankcionisana osoba ima preko 50 posto vlasništva, sankcioniše se čitava kompanija i sve njene relacije i veze. Najviše sankcionisane ljude će pogađati blokiranje bankarskih tokova. Međunarodni finansijski sitem je čvrsto uvezan. Američke banke se ne moraju formalno stituirati u SAD, mogu biti u Njemačkoj ili bilo gdje u svijetu, tako da se bankarske transakcije na ovaj ili onaj način blokiraju. Osoba koja je sankcionisana, nećete moći da primiti preko neke banke, nešto što je inače zaradila. Kao npr. autorski honorar, nagradu za nešto, određenu vrstu nadoknade i sl..Dodik i oni malo manje upućeni, misle baš me briga, ali možeš se dovesti u situaciju da ti na aerodromu nešto ne daju, zato jer te tamo 'neko' sankcionisao", rekao Zarko Papić za Soruce.


(Admir Oručević)

 
RSDodik
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.