24.1.2022. 11:04
2
Kuda ide ova zemlja kad 200.000 mladih preko 30 godina živi sa roditeljima: Protekle godine smo za oko 20.000 imali više umrlih nego rođenih
FOTO: ilustracija
Kada je u pitanju nezaposlenost mladih u našoj zemlji, prednjače oni od 20 do 24 godine sa završenom srednjom školom, a najveći broj mladih koji imaju završenu višu školu, fakultet, magisterij i doktorat, a nezaposleni su, ima između 25 i 29 godina

Najviše mladih starijih od 25 godina koji su u posljednje vrijeme napustili Bosnu i Hercegovinu iselio je zemlje Europske unije.

- Ne raspolažemo podacima o tome koliko je mladih napustilo BiH u posljednje vrijeme, ali prema podacima zemalja prijema, zemlje u koje se najčešće iseljavaju naši stanovnici su EU zemlje (Njemačka, Hrvatska, Austrija, Slovenija i sl.), rečeno je Feni iz Agencije za statistiku BiH.

Kada je u pitanju nezaposlenost mladih u našoj zemlji, Anketa o radnoj snazi 2020. pokazuje da prednjače oni od 20 do 24 godine sa završenom srednjom školom. Najveći broj mladih koji imaju završenu višu školu, fakultet, magisterij i doktorat, a nezaposleni su, ima između 25 i 29 godina.

Anketa također pokazuje i da veliki broj mladih koji su nezaposleni (od 20 do 39 godina) ima samo završenu osnovnu školu ili je bez škole.Iz Agencije napominju kako je riječ o podacima iz Ankete o radnoj snazi koja se provodi u skladu s EU regulativama i ne treba ih uspoređivati s podacima iz evidencija zavoda za zapošljavanje zbog metodoloških razlika.  Pored toga, veliki broj mladih osoba u našoj zemlji još uvijek živi s roditeljima. Do novijih podataka nismo uspjeli doći, no samo onih koji su stariji od 30 godina, a i dalje žive s roditeljima, prema posljednjem popisu stanovništva, ima gotovo 200 hiljada. 

- Prema podacima iz Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, od ukupnog broja osoba starih 30 godina i više, 186.090 živi s roditeljima. U taj su broj uračunate osobe koje žive s oba roditelja ili samo s jednim, a promatrane su kako bračne tako i izvanbračne zajednice, kazali su Agencije za statistiku BiH.

U izjavi z anaš portal ekonomski analitičar Faruk Hadžić otkrio je koliko bi vremena trebao biti potrebno da nađe balans između rođenih i umrlih.

To je tema koja nije nastala preko noći, ko god misli da ima čarobni štapić uz pomoću kojeg će riješiti taj problem, grdno se vara. Trebat će proći desetljeća da živimo demografsku obnovu našeg društva. Mi smo negativni priraštaj počeli osjećati 2008. godine, i od tada se ništa nije uradilo da se zaustavi taj negativni trend, a svaka godina je negativno najgora u odnosu na prethodnu. To najbolje pokazuje kakvi su kataklizmički podaci kojima sada svjedočimo. 

Za 2021. godinu možemo reći da smo imali 20.000 umrli više nego rođenih. Problem je što mladi odlaze iz BiH i prijavljuju rođenje svoje djece u drugim sredinama kako bi trajno imali riješenu svoju egzistenciju u nekim drugim zemljama, prije svega u EU.

Na pitanje koliko stanovnika odlazi iz BiH, Hadžić kaže da se tome se ne vode statistike.

"Ne vodi se zvanična statistika o tome, jer te podatke nemamo. Najpribližniji su podaci Eurostata o trajnim izdatim dozvolama, postoje i podaci i o prvim dozvolama, koji mogu biti dobar indikator koliko građana ode iz države, ali to ne znači da je za toliko otišlo trajni iz biH. Trajne dozvole su pokazale da za nekih šest godina, od 2014. do 2019., broj naših građana u EU sa stalnim dzovolama povećan za 108.000. Danas u EU ima oko 444.000 naših građana, a 2/3 tih građana su mlađi od 45 godina, znači noseći sloj društva, građani koji umjesto BiH, razvijaju neke druge države", zaključio je Hadžić u razgovoru za Source.


(Admir Oručević)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.