6.4.2022. 10:30
1
Velikan kojeg je smrt uzdigla: Pogledajte kako danas izgleda unutrašnjost rodne kuće nobelovca i velikana Ive Andrića
Rodna kuća Ive Andrića u Travniku protekle godine prošla je fazu svoje restauracije.

Prilikom restauracijskih radova zamišljeno je da memorijalni muzej 'Rodna Kuća Ive Adnrića', bude oaza u koju će svraćati ljubitelji dobre knjige, gdje će posjetilac u ugodnoj atmosferi kafeterije moći na miru pročitati nekoliko stranica knjige koju je kupio ili samo uzeo da pregleda u knjižari i autentičnoj travničkoj suvenirnici imena "Dram radosti", dobivenog po onoj Andrićevoj rečenici iz pripovijetke "Čaša" koja glasi: "U Bosni se dram radosti dušom plaća!".

Kuća je tokom jednog stoljeća promijenila nekoliko vlasnika, urađena u tipičnoj bosanskoj arhitekturi, čiji se izgled nije mijenjao tokom godina.

Prilikom posjete Travniku svratili smo u ovaj muzej i razgovarali sa njegovim kustosom, Enesom Škrgom, koji nam je otkrio zanimljive detalje koji i danas privlače ljubitelje Andrićevog lika i djela.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Kenan  Ćemo

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.