9.5.2022. 10:20
10
Pitali smo Puhala da li je spreman platiti 10.000 maraka nakon ove tabele: Bujrum, naravno da sam spreman, ali mi donesite relevantne podatke sa imenima!
Srđan Puhalo nakon objava na svom FB profilu u kojima traži da se 'dokaže da je u Sarajevu ubijeno 1601 dijete' tokom agresije na BiH našao se na udaru javnosti, pogotovo u FBiH.

Puhalo je danas u izjavi za Soruce portal govorio o brojnim kritikama koje su proteklih dana bile upućene na njegov račun.  

"Rekao sam, dajte nam podatke da je to tačno, za to sam ponudio i nagradu", rekao je Puhalo odmah na početku razgovora

Sinoć se na društvenim mrežama pojavila tabela, koja govori upravo o 1601 ubijenom djetetu u Sarajevu tokom agresije. Tabela je kako je navedeno dio devetog poglavlja pod nazivom "Posljedice opsade Sarajeva: genocid, urbicid i ekocid" unutar djela "Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995.", koje je objavljeno 2008. godine u Sarajevu na stranici 401 donosi podatak o ubijenoj djeci u Sarajevu.

Može biti slika sljedećeg: tekst "STRADANJA DJECE U GRADU SARAJEVU Tabela 11. GODINA 1992 1993 IOCA 1905 TOTAL ΝΑ DJECA 769 774 23 2 1601 RANJENA DJECA 442 176 249 75 14946 Na području regiona Sarajevo, u1 1991. godini, vodeća oboljenja u svim populacionim skupinama su akutne respiratorne infekcije. Kod djece uzrasta do sest godina, pored akutnih respiratornih infekcija zastupljeni su bronhitis, neinfektivni enteritis i kolitis, oboljenja srednjeg uha i anemije (Tabela 12.). 401"


Ukupan broj stradale djece u Sarajevu je 1601, a koliko djece je stradalo u kojoj godini donosi tabelarni prikaz. Pitali smo Puhala da li je spreman nakon ovog tabelarnog prikaza platiti 10.000 KM? Ipak, on ne smatra relevantnim ove podatke podatke .

"Tu sam tabelu ja spomenuo u prvom tekstu iz 2015. godine, gdje samo postoji taj podatak i ništa više. Nije navedeno nikakvo metodološko istraživanje. Kao što je postojao podatak da je u ratu u BiH poginulo 200.000 ljudi, pa se na kraju ispostavilo da to baš i nije tako. Institut za istraživanje genocida je uradio istraživanje i objavio knjigu o stradaloj djeci u Sarajevu, u kojoj se pominje oko 524 imena stradale djece. Te podatke smatram relevantnim isključivo zbog toga što postoji neka metodologija u istraživanju, postoji autor i na kraju i imena stradale djece , a i o tome sam pisao u svom tekstu", govori Puhalo.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., kojem je 11-godišnja kćerka Irma ubijena u eksploziji granate u opkoljenom Sarajevu 1993. godine, za Source.ba komentarisao je iznošenja Srđana Puhala, psihologa i političkog analitačra.

"Da li je ikada našao potrebu da negira one laži da je u Sarajevu tokom opsade ubijeno šest, sedam hiljada, ili koliko već izmišljaju, građana srpske nacionalnosti. Povodom toga se nikada nije oglasio. Da li se oglasio povodom Dobrovoljačke, gdje izmišljaju da je ubijeno 40 i koliko već pripadnika JNA. A međutim, znamo da je Kukanjac imenom i prezimenom rekao da je to bilo šest osoba itd.. Prema tome, ja njegove komentare ne uzimam za ozbiljno. Njegovi komentari su prazni, nikakvi i ne znam zašto mu uopšte daju prostor", naveo je Grabovica i zatražio da se Puhalo povodom svojih izjava javno izvini i da mu se dalje onemogući učestvovanje i ustupanje medijskog prostora.. 

Na ovu izjavu, Puhalo je istakao da je i o stradanju Srba u Dobrovoljačkoj pisao nekoliko puta kao i o manipulacijama kada je riječ o broju stradalih pripadnika JNA. To možete pročitati na ovom linku.

"To što Grabovica poziva da ne budem u medijima, šta ima veze, odavno sam u blokadi u RS-u. Isti dan sam pisao o toj temi kada sam spominjao ubijenu djecu u Sarajevu", rekao je Puhalo za Source.

Na pitanje da li raspolaže tačnim podacima o broju ubijenih Srba u Sarajevu i da li će negirati broj od 'šest sedam hiljada' kako je prethodno naveo Grabovica, Puhalo je kazao:

Ja to ne znam čovječe iz prostog razloga, zato što niko nije poslije toliko godina napravio spisak sa imenima nastradalih ljudi otkako je rat stao. Ne treba vam moja izjava, otiđite Frontal.ba., sve je tamo opisano. Pogledajte kako sam pisao o stradanju Srba i Bošnjaka i na koji način.  Zašto to radite, zašto me za***avate?! Zaboravili ste preko noći šta sam radio i kako sam radio", rekao nam je vidno iznervirani Puhalo.

Potvrdio je za naš portal da je  spreman platiti od 10.000 KM onome ko mu donese spisak od 1601 imenom nastradale djece u Sarajevu tokom agresije.

"Naravno da sam spreman, bujrum, donesite relevantne podatke sa imenima, da ih uporedimo sa Tokačom, sa Institutom za istraživanje genocida u Sarajevu, znači sve bošnjački izvori. Problem je što BiH za 27 godina nije uradila broj žrtava tokom rata, što dovodi do manipulacije i netačnim interpretacijama onoga što se dešavalo", kazao je za kraj razgovora Puhalo.


Novinar: Admir Oručević

10
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.