14.5.2022. 15:25
2
Aleja velikana: Pogledajte kako je izgledala saharana legendarnog Ivice Osima
Legenda bosanskohercegovačkog i jugoslovenskog fudbala Ivica Osim sahranjen je danas na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Govor na sahrani održao je Osimov veliki prijatelj Ivica Šarić, a potom je Mustafa Čizmić izveo Tifinu pjesmu "Grbavica".

Ranije je održana komemoracija u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Mnogi poštivaoci lika i djela Ivice Osima došlo je da se oproste od njega. Bilo je i suza, Švabo je ostavio veliki trag, gdje god je bio i radio. Bio je značajna ličnost u životima mnogih fudbalera bivše Jugoslavije, svog Želje, Partizana...

Osima je na vječni počinak ispratio veliki broj ljudi, članova porodice među kojima su bili njegova vjerna saputnica Asima i sin Amar, te prijatelji, bivši igrači, ali i osobe iz svih javnih sfera interesovanja, politike, kulture, umjetnosti...

"Osim je obilježio naše živote, naše karijere, Želju, ovaj grad i sve sredine u kojima je radio. Bio je veliki trener, otac, učitelj. Znao je da pobjeđuje, gubi, ali uvijek sa dostojanstvom. Bio je iznad svih, vizionar ispred svog vremena. Znao je da voli, najviše je volio svoju Asimu. Vjerovao je u prijateljstvo i u ljude", rekao je Mehmed Baždarević kojeg je Osim vodio u Željezničaru i reprezentaciji Jugoslavije.

"U najtežim trenucima za našu zemlju Osim nije zaboravio gdje su naši ljudi, šta rade. Njegovo djelo mi samo možemo nastaviti, da napravimo jedinstvo, da nastavimo da razmišljamo kao što je on razmišljao, to će biti najveći izraz poštovanja prema njemu", poručio je Faruk Hadžibegić, kapiten reprezentacije SFR Jugoslavije koju je vodio Osim.

Osim je rođen 6. maja 1941. godine u Sarajevu, a fudbalsku karijeru je počeo u Željezničaru 1959. godine za koji je igrao do 1968. kada je kratko bio član holandskog Cvolea. Ubrzo se vratio Željezničar, a 1970. prešao u Francusku gdje je nosio dresove Strazbura, Sedana i Valensijena.

Po završetku igračke karijere postao je trener Željezničara na čijoj klupi je sjedio od 1978. do 1986. godine kada je preuzeo reprezentaciju Jugoslavije, koju je vodio do 1992. i početka rata u SFRJ.

U sezoni 1991/1992 je bio i na klupi Partizana, a potom je prešao u Panatinaikos. Od 1994. do 2002. godine je trenirao Sturm kojeg je pretvorio u austrijskog velikana, a 2003. godine je otišao u Japan.

Vodio je Džef junajted do 2006. kada je postao selektor Japana. On je 16. novembra 2007. godine doživio moždani udar zbog čega je morao da završi trenersku karijeru.

Naša ekipa bila je danas na groblju Bare, pa pogledajte šta smo zabilježili.

Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.