26.5.2022. 14:25
0
U šta je trenutno najbolje uložiti novac u BiH: Onaj ko ulaže sad u nekretnine, sljedeće godine nek očekuje da će možda izgubiti pare
Akutuelna ekonomska situacija u BiH uzrokovana provobitno pandemijom koronavirusa, zatim globalnom krizom uslijed rata u Ukrajini, stavlja veliki upitnik na biznise u koje će u narednim godinama biti najisplativije ulagati.

U šta uložiti novac jedno je od najčešćih pitanja?

Hrana, nekretnine ili nešto treće...?


"U ovom trenutku zna se šta najviše boli, to su hrana i energenti. Tamo gdje je veća potražnja veći je profit. Nakon toga slijedi sve ono što može skratiti kanale distrubucije odnosno transporta. Ne govorim o tehnologijama, jer je to za nas Bosance i Hercegovce misaona imenica. Iako poljoprivreda nema pomoć od države, onaj ko bude mogao postići proizvodnju hrane i koju bude mogao izvoziti, zaradit će više nego ostali. Sve zemlje u Evropi i evropskoj unij, posebno Njemačka, odmah u pandemiji, tražili su bliže  izvore snadbjevanja. Pogotovo kada je riječ o lako kvarljivnoj robi", izjavila je za Source ekonomska analitičarka, Svetlana Cenić.

Nekretnine

"Nekretnine su kao balon, vrlo brzo to može da prsne. Cijene će rasti, građevisnki materijal također. Onaj ko zarađuje sad na nekretninama, nek očekuje da će već sljedeće godine, kada pokuša da je proda, možda izgubiti pare", govori Cenić i dodaje:

"Razvojni fondovi koji postoje pri svakoj državi i to na više nivoa, poput IT tehnologija, već duži niz godina okrenuli su se zelenoj energiji, osnosno obnovljivim izvorima energije i inače sve ono što je zelena industrija koja može da doprinese smanjenju zagađenja", zaključila je Svetlana Cenić.



(Admir Oručević)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.