14.6.2022. 13:25
4
Da li će se u Sarajevu organizovati masovni protesti: Izvući ćemo 500 kamiona na ulice, ali očekujemo da nam se pridruži 30, 40 hiljada građana
Nije se mnogo postiglo protestima prijevoznika koji su organizovani u martu ove godine, kada je 120 kamiona protestnom vožnjom po ulicama Sarajeva iskazalo nezadovoljstvo uslovima u kojima rade.

Kamiondžije su se tada  okupile u naselju Stup, odakle je počela protestna vožnja. Organizator je kompanija My Job iz koje su u najavi protesta poručili da su prijevoznici iz cijele države prvi put ujedinjeni u zahtjevu da se njihovi problemi riješe.

"Odliv vozača se dogodioo prije dvije, tri godine, jer ovdje vozači nisu bili dovoljno plaćeni. Danas kada se sve sabere, mi u BiH plaćamo više vozačem nego u Sloveniji i Hrvatskoj. Najveći problem sada su carine, koje zloupotrebljavaju svoj položaj, granični prijelazi se prelaze po 24 sata. Imali smo slučajeve kada su carisnke ispostave štrajkovale  od 12 do 14 sati kada su carinici spuštali rampe što je dovodilo do sukoba sa vozačima kamiona, koji kasnije pod takvim pritiskom odlaze izvan BiH. Nisu više problem ni pare", kazao je za naš portal Dženan Demir, direktor firme 'My Job d.o.o., koja se bavi unutrašnjim i međunarodnim trasportom roba.

Konstantan rast cijena goriva u BiH problem je o kojem se mnogo govori, a malo radi na rješavanju istog. U regionu se pridaje mnogo veća pažnja ovom problemu.

Primjera radi, Skupština Crne Gore je u maju usvojila izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima se predviđa smanjenje akciza na gorivo do 50 odsto. Slovenija i Hrvatska također napravile su određene promjene, samo se u BiH ne radi ništa kako bi se olakšao život građana ove zemlje. 

"Mi sa cijenama više ne možemo biti konkurentni za transport. Trenutno postoji dosta prijevoznika koji su već  sada parkirali vozila i do prvog će kompletne vozne jedinice biti parkirane. Sve ostale firme (proizvođači i trgovci) koje se vade na visoke cijene nafte, lažu. Neka nam dokažu zašto je pelet poskupio 100 %. Zaključak je da su cijene proizvoda neopravdano podignute i da nemaju veze sa cijenama transporta. Kako bi došli do rješavanja jednog dijela problema, vlasti treba da uvedu subvencioniranje minimalno 30% od cijene goriva, ali da to bude subvencioniranje samo za firme koje se bave transtportom. Time bi se smanjile cijene transporta, a po automatizmu i cijene osnovnih životnih namirnica", govori Demir. 

Smatra  da u BiH postoje firme koje namjerno proizvode 'vještačke' krize.

"Kupuju po Sokocu i Palama, uplate unaprijed nekoliko miliona maraka, zakupe komplet prizvodnje od deset fabrika peleta i još im kažu nemojte nikome prodavati. Ako neko bude tražio, fabrike treba da naglase da je pelet 600 maraka ili da ga nemaju na stanju", govori naš sagovornik, te ističe da je  u konstantnom kontaktu sa prijevoznicima u BiH i da je pitanje momenta, kada bi se mogli organizovati novi masovni protesti, ali da je za takav korak, neophodna podrška ostalih građana.

"Prijevoznici me obavještavaju da su spremni za velike proteste. Sada možemo izvući 500 kamiona na ulice Sarajeva. Prošli put nas je bilo 120. Mi se ni tada nismo podigli da tražimo svoj profit, već zato što je svim građanima, sve poskupilo. Cijene naših transporta odražavaju na osnovne životne namernice. Ako izađemo sa 500 kamiona na proteste i ako nam se tada ne pridruži 20, 30, 40 hiljada građana, nismo ništa postigli. Iskreno, nisam uvjeren da bi nam se građani pridružili. Prođite sada kroz grad, vidjet ćete da sve vrvi od auta, tačnije korištenje putničkih motornih vozila se nije smanjilo, bez obzira na visoke cijene goriva. Svi nešto pričaju o nezadvoljstvu, a niko neće da izađe na ulice. Da napomenem, najmanju podršku imamo iz Sarajeva, a u najvećim smo go***ma. Zato nemamo povjerenje da će nam se ostali građani pridružiti, a bez njih ne možemo ništa napraviti", zaključio je za kraj razgovora Dženan Demir.


(Admir Oručević)

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.