22.6.2022. 14:50
4
Da li će građani u BiH izaći na ulice, kakve su prognoze: Ide prema eskalaciji! Doći će do povećanja kriminala, a na jesen građani neće imati novac za komunalne usluge, kao ni penzioneri za lijekove
FOTO: ilustracija
Poskupljenje usluga Sarajevo Taxija samo je jedno u nizu poskupljenja koje će na svojoj koži osjetiti građani glavnog grada BiH.

Situacija svakako nije ništa bolja ni u ostatku države. Cijene hrane i goriva svakim danom sve više dviljaju, a vlast u BiH ne radi baš ništa kako bi pomogla građanima u teškim vremenima.

Nakon što su se 20. juna  počele primjenjivati nove, uvećane, maloprodajne cijene cigareta koje proizvodi TDR Sarajevo, od sljedećeg mjeseca pušače očekuju i povećanja cijena cigareta i ostalih duhanskih proizvoda koje proizvode druge kompanije.

Premijer FBiH Fadil Novalić u izjavi za medije prije nekoliko dana kazao je da Vlada ne želi sufinansirati hljeb, jer bi na taj način omogućili bogatim da kupuju još jeftiniji hljeb.

"Mi kao Vlada mogli bismo reći da sufinansiramo s pola marke svaku veknu hljeba. Tada bismo mogli očekivati da hljeb bude jeftiniji pola marke i dostupniji stanovništvu, naročito siromašnom sloju. Pitanje je da li bi na to reagirali i trgovci i snizili cijenu za pola marke”, rekao je Novalić i dodao:“Mi skupljamo javne prihode od svih građana – i siromašnih, i bogatih, i srednje bogatih i mi bismo, sufinansirajući hljeb, omogućili bogatima da kupuju još jeftiniji hljeb."

Mediji prenose da je jedan od aspekata oružja u ratu u Ukrajini, upravo hrana.

O poskupljenjima razgovarali smo sa ekonomskim stručnjakom Draškom Aćimovićem.

"Imamo ogroman prostor koji se pojavio viškom napalte akciza, PDV-a, koji iznosi oko 150 miliona maraka viška. Tako da nema razloga da se ne pomogne stanovništvu. Znajući da je otprilike 50 miliona maraka uvoz nafte i naftnih prerađevina, zašto se onda ne subvencionira ljudima kojima je potrošačka korpa nedostižna, ljudima kojima je to neophodno može se odmah po marku subvencionirati gorivo. Zašto se ponovo reciklira priča o akcizama i o PDV-u ukidanju kada se zna da neće doći do toga jer nije došlo ni proteklih 6 mjeseci", govori Aćimović i ističe da nas čeka veoma teška i gladna jesen.

"Problemi tek dolaze, agresijom Rusije na Ukrajinu sve je eskaliralo, postoji preko 20 miliona tona u Ukrajini žitarica, koje su uništene ili su kroz vojna dejstva zaplijenjene. To je količina koja je potrebna da prehrani 400 miliona ljudi. Nema prostora za nova skladištenja upravo zbog tih 20 miliona žitarica koje nisu transportovane u Evropu. Istovremeno, Rusija specijalno zaustavlja isporuku nafte i gasa u Evropu, kako bi primorala da evropske zemlje postanu zavisne i kupuju ih kasnije po bilo kojim cijenama. Na djelu je ekonomski svjetski rat u kojem nažalost učestvujemo i mi", ističe naš sagovornik.

Prema njegovim riječima sve su prilike da će građani BiH pokazati svoje nezadvoljstvo na ulicama, ukoliko država ne učini ništa kako bi olakšala trenutno stanje.

"Ide prema eskalaciji. Ljudi u jesen neće moći plaćati komunalne usluge, pogledajte u šta uvode penzionere, koji neće moći plaćati svoje lijekove. Pojavio se i trend sipanja goriva i bježanja. Doći će do povećanja kriminala, mislim da je zadnji momenat da se nešto uradi. Bit će velikih problema u jesen, i građani će biti primorani na to. Čeka nas zaista teška zima i jesen", zaključio je Aćimović.


Novinar: Admir Oručević

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.