26.6.2022. 9:10
2
Lidijin minjak ne može, a go 'umjetnik' može proći: Došlo neko dobro vrijeme za pogane insane u sarajevskoj vlasti!
Ispred Narodnog pozorišta Sarajevo na trgu Susan Sontag sinoć se održavao performans naziva "Together", koji je organizovan kao drugi dio internacionalnog Art Festivala Zvrk.

Riječ je o projektu "East is best" koji je, kako je najavljeno, podržao EU program Performe Europe, a performans je zamišljen kao šestosatni događaj o zajedničkom životu i ljubavi.

Ovaj događaj je šokirao prisutne građane i zapalio društvene mreže s obzirom na to da glumci Leja Jurišić i Marko Mandić izvode performans skoro potpuno goli.

Iako je najavljen i kao dio programa "Kultura na ulice", iz NPS-a ističu kako oni nisu organizovali ovaj umjetnički događaj i da nije dio njihove produkcije.



Brojne su poruke zgražavanja tviteraša: "Ovo nije umjetnost", "Zašto policija ovo ne sankcioniše", "A šta bi ovo trebalo biti, da li neko zna?", "Performans brate, kao i ono sa ezanom", "Na mala nam vrata uvode perverzije, polako nas privikavaju kao žabu na vrelu vodu", "Zašto? Kako ne vidite tu notu apstraktne umjetnosi. Tu kreaciju?"...

Umjetnička direktorica Internacionalnog Art Festivala "Zvrk" Jasmina Prolić u saopćenju koje je poslala jutros izvinila se zbog sinoćnjeg performansa ispred Narodnog pozorišta Sarajevo koji je zgrozio građane glavnog grada.

Kao umjetnička direktorica Internacionalnog Art Festivala « Zvrk », kao i u ime cijele organizacije istoimenog udruženja, se želim javno i duboko izvinuti svim građankama i građanima Sarajeva za uznemirenje i pometnju koje je današnjom izvedbom na Trgu Susan Sontag ispred NPS-a, višestruko nagrađivani performansom “Together”, renomiranih slovenačkih umjetnika, mogao uvesti u njihove živote.

Znajući da se ovaj performans izvodi na ulicama sirom Slovenije i drugih država Evrope kao i na osnovu renomea aktera pozvala sam ovu predstavu u Sarajevo bez upućenosti u sadržaj. Prepoznajem svoju grešku i slažem se da to nije bio primjeren sadržaj za javni trg.

Jedina namjera ovog festivala i performansa je samo jedna velika posveta zajedničkom životu i ljubavi. Performans nije bio ni u kakvoj vezi sa Bh. povorkom ponosa niti je bio organizovan od strane Narodnog pozorista kao ni dio njihove produkcije. Realizacija ovog performansa u Sarajevu je omogućena zahvaljujući fondu Evropske unije, navela je u saopćenju Jasmina Prolić.

Dvostruki aršini

Ne tako davno javnost je bila 'zgrožena' nastupom hrvatske pjevačice Lidje Bačić  ispred sarajevske Katedrale, koja je tom prilikom bila, za neke previše oskudno obučena. Njen minjak, tada je zasmetao članovima Gradskog vijeća koji su osudili njen nastup. Oglasili su se iz Općine Stari Grad i također osudili njen nastup.

Ponovo smo kontaktirali Ahmeda Švrakića, direktora Hayat produkcije koji se osvrnuo na ovaj događaj.

"Došlo neko dobro vrijeme za pogane insane u sarajevskoj vlasti. Njihove moralne aršine gdje su normalne stvari po ulicama Sarajeva postale zabranjene , a nemoral finansijski podržan od iste vlasti .. Sad čekam gradsko vijeće da se izjasni po ovom pitanju .. Zbog cega svojim ponašanjem i stavovima uništavaju sve ono lijepo što je imao ovaj grad. Čekam i njihovu odgovornost za njihov dvostruki moral koji ovom Sarajevu pravi ogromnu i nepopravljivu štetu za budućnost ovog grada.
Čekam njihovo javno izvinjenje i da mi ukinu zabranu mog daljnjeg rada na ulicama moga grada. Jer i ljudski je da prihvate svoje greške pokazu malo odgovornosti za ogromne plate koje primaju od građana ovog Sarajeva, pa da se javno izvinu prvenstveno građanima Sarajeva. I bar da meni omoguće daljnji nesmetan rad"
, rekao je Švrakić za Source.

 

 

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.