28.8.2022. 20:58
2
'Sedmica' Bakira Izetbegovića: "Što se ujedinjuju protiv mene, SDA je spremna riješiti svaki problem, u vremenu Novalićeve vlade su riješeni problemi penzionera, boraca, rudara...
Protekla sedmica za predsjednika SDA stranke bila je ispunjena javnim obraćanjima u nekoliko bh gradova.

Kako se bliži početak izborne kampanje politički akteri koriste svaku priliku kako bi predstavili ciljeve i prodobili glasače, te najavili predstojeće izborne kampanje. Bakir Izetbegović protekle sedmice nije gubio vrijeme, te je posjetio nekoliko bh. gradova. U nastavku vam donosimo najzanimljivije izjave predsjednika SDA stranke na tribinama na kojima je prisustvovao protekle sedmice

Posjeta Konjicu


U prepunoj Kino sali u Konjicu je tako početkom sedmice održana tribina Stranke demokratske akcije (SDA) na temu "Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja".

Nije nas pogodio nijedan problem u ove 32 godine, a niti u posljednje četiri, da SDA nije imala odgovor. Neke stranke su pomagale, neke odmagale, ali lidersku ulogu je uvijek imala SDA – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na rezultate koje je Vlada FBiH koju je predvodio premijer Fadil Novalić ostvarila u proteklom periodu, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočavala.

"U vremenu Novalićeve vlade su riješeni problemi penzionera, boraca, rudara. BDP je porastao za 40 posto, izvoz za 70 posto i raste najbrže u regiji. Broj zaposlenih je porastao za 67.000. Imamo pozitivan skor sa zemljama CEFTA-e, više izvozimo u Njemačku i Sloveniju nego oni kod nas. Izvoz namjenske industrije je utrostručen u ovih sedam godina, penzije su porasle za 25 posto, a plaće za 30 posto. Budžeti nikada nisu bili puniji od potpisivanja Dejtona. Napominjem, uz sve krize, uz sve kočničare, uz sve što je pogađalo našu zemlju u tom periodu, uspjeli smo to ostvariti" poručio je Izetbegović.


Obraćanje u Olovu


U Olovu se opet osvrnuo na destruktivnu politiku iz Beograda i Zagreba.

Destruktivna politika, dodao je, crpi snagu naroda u BiH, što se posebno odrazilo na poziciju hrvatskog naroda u BiH i njegovu brojnost.

- Neće se iz Zagreba i Beograda odlučivati šta će se dešavati u BiH. U BiH će se sve odvijati po unutrašnjem dogovoru. Od susjeda očekujemo da nas poštuju, da poštuju međunarodno pravo i da nas poštuju onoliko koliko mi poštujemo njih, poručio je.

Kada su u pitanju politički oponenti SDA u BiH, prije svega oni sa lijeve strane političkog spektra, Izetbegović je kazao da su te stranke trebale biti koheziona sila u BiH, ali da nisu napravile nikakav prodor u sredinama u kojima Srbi i Hrvati žive u većini.

-Imaju jednoga Vojina Mijatovića i nikoga drugog. Sva je priča u napadu na nas. Nikakvog prodora neće napraviti tamo gdje bi trebali, čak ne pokazuju ni volju da to urade, i sva politika im se svodi na napad na SDA, izjavio je Izetbegović.

Podsjećajući na napade na Islamsku zajednicu u BiH i reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića, Izetbegović je podsjetio da je reisu-l-ulema govorio o osobinama i vrijednostima koje treba posjedovati bošnjački lider i politička snaga koja treba voditi taj narod, bez spominjanja bilo kakvih imena, a da oni koji su kritikovali Islamsku zajednicu i reisu-l-ulemu u tim vrijednostima nisu prepoznali sebe.


U Mostaru govorio i o glavnom protukandidatu

Izetbegović je u uvodu svog obraćanja u Mostaru podsjetio na ratne strahote kroz koje je Mostar prošao, naročito rušenje Starog mosta, ali i na period postratne obnove, te političke izazove sa kojima se ovaj grad suočavao.

U uvodu svog obraćanja podsjetio na ratne strahote kroz koje je Mostar prošao, naročito rušenje Starog mosta, ali i na period postratne obnove, te političke izazove sa kojima se ovaj grad suočavao.

- Rat je daleko iza nas, pandemija je na izdisaju, Most se podigao iz Neretve, čaršija nikad ljepša, markantna crkva se dovršava, održani su Lokalni izbori, Velež pobjeđuje, Lana nam je donijela prvu zlatnu medalju u individualnom sportu, gradnja bazena jučer je zvanično otpočeta, osigurana su sredstva za tunel Prenj, završena je cesta od Stoca do Neuma, a odnosi naroda i ljudi sa obje obale Mostara sve su bolji, poručio je.

Bošnjački narod, dodao je, ima intuiciju i inat i ne voli kada se 11 stranaka udruži protiv jedne i kada u tom procesu učestvuju neki međunarodni faktori.

"Uzalud potcjenjuju pamet i pamćenje Bošnjaka. Što se ujedinjuju protiv mene i što se stranci sa njima ujedinjuju? Zato što ih ja ne slušam. Ja samo vama polažem račune", kazao je predsjednik SDA.

Fahrudin Radončić je, kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanje o tome ko bi bio ozbiljniji rival kao kandidat oponentskog bloka, mnogo ozbiljniji kandidat od Bećirovića.

"Kada se ponudite za takvu poziciju, onda morate biti sigurni da možete nešto ponuditi u ovakvim okolnostima. Gospodin Bećirović je na budžetu pola života. Piše otvorena pisma. Da li se neko sjeća jedne rečenice iz tih pisama? A koštala su nas dva miliona KM. Naravno da su mogli imati jače kandidate. Uz sve naše prepirke sa gospodinom Radončićem, mi ne možemo kazati da on nije napravio velike stvari, opipljive i vidljive, stvari koje će ostati iza njega. Da je Radončić umjesto Bećirovića, ja bih bio zabrinutiji", izjavio je Izetbegović.


U Viskom spominjao granice

U Velikoj sali Kulturnog centra Altindag u Visokom je povodom 32. godišnjice osnivanja Stranke demokratske akcije (SDA), Izetbegović je spominjao odnose sa susjedima.

Vrijeme je da susjedi riješe sa nama otvorena pitanja, prije svega pitanje granica. Ulazud im je čekanje. Te granice postoje 1.000 godina i nastavit će da postoje – poručio je Izetbegović. Bošnjaci su, kazao je Izetbegović, ispravili kičmu pod najvećim teretom i ona će ostati uspravna, a svi narodi će nastaviti živjeti u BiH ravnopravni, bez bilo čije dominacije. Pozvao je političke predstavnike srpskog i hrvatskog naroda na saradnju u interesu države BiH i svih njenih naroda i građana. | 

Dodao je, moraju biti složniji i snažniji, te moraju prepoznati specijalni rat i kuhinje stranih službi koje dovode u pitanje sve vrijednosti koje su izborene i zaštićene u protekle tri decenije. 

"Uprkos svim blokadama, otporima i krizama, ovu zemlju ipak naprijed vodi SDA jer je SDA u stanju riješiti svaki problem sa kojim se BiH suoči. Ništa se nije desilo, a da mi nismo našli odgovor. Ti odgovori nisu bili uvijek savršeni, ali smo probleme riješili",
izjavio je Izetbegović. 

– Mi se više ničega ne bojimo. Jedino čega se ja bojim jeste doći pred vas, a da sam nešto propustio ili pogriješio. Ta stvar se, ako Bog da, nikada desiti neće – kazao je Izetbegović, najavio tribinu SDA u Banja Luci za 4. septembar.


(Admir O.)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.