17.11.2022. 13:14
0
Veliki skandal trese zdravstvo u KS, pojedini ljekari "zloupotrebljavaju" pacijente: "Kako ti je sa ovim šećerom?", a ja njoj, "Kojim šećerom?" Kaže ona meni primate inzulinsku terapiju. Rekoh "Ne primam"
Zdravstvo u Kantonu Sarajevo potresa veliki skandal u vezi zloupotrebe podataka pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove. Navodno je provaljeno u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a sve je prijavljeno nadležnim institucijama.

Pacijent Erol Prašjivić saznao je da ima lažnu dijagnozu, nakon što je došao da promijeni adresu u zdravstvenom kartonu, piše Al Jazeera Balkans.

Pita mene doktorica: "Kako ti je sa ovim šećerom?", a ja njoj, "Kojim šećerom?" Kaže ona meni primate inzulinsku terapiju. Rekoh "Ne primam", misleći da je ona pogriješila karton. Kaže ona "Vi ste na antidepresivima", kažem ja "Kakvim antidepresivima nemam pojma o čemu pričate" - ispričao je Prašjivić.

Nakon provjere, Prašljiviću su rekli da je u sistem "provaljeno na neki način", te da se njegovi lični podaci iskorištavaju i da na osnovu toga oni izdaju recepte i podižu lijekove u apotekama u Sarajevu.

S obzirom da su Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo naveli da se ovakvi slučajevi proslijeđuju Tužilaštvu, poslali smo upit toj ustanovi sa pitanjima o tome  koliko su do sada imali prijavljenih slučajeva u vezi sa zloupotrebom podataka pacijenata od strane ljekara, te kako se takvi prijestupnici sankcionišu?!

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 03. novembra 2022. godine zaprimilo akt MUP-a KS u kojem se dostavlja prijava o navodnom faslificiranju liječničkih recepata u KS.  Postupajući tužilac je odmah izdao naredbu policijskoj agenciji za prikupljanje dokaza, odnosno, poduzimanje mjera i radnji u cilju utvrđivanja eventualnog postojanja krivičnog djela i počinioca, stoji u odgovoru koji smo dobili iz Tužilaštva KS..


Četiri ovakva slučaja

Abel Balitć, direktor JU Dom zdravlja KS, za vrijeme njegovog mandata, u posljednjih nešto više od godinu, zabilježena su četiri ovakva slučaja. Danas smo komentar zatražili i od iministra zdravstva KS, Harisa Vranića.

"Moj stav je kristalno jasan, nadležni organi moraju pod hitno otkriti počinioce ovih teških zloupotreba, pogotovo kad se radi o ljekarskoj profesiji. ZZO KS kroz svoj informacijski sistem MEDIT, može brzo, tačno utvrditi koji je doktor to zloupotrijebio zajedno sa apotekom koja je u tome učestvovala. MZ ce sigurno istrajati da se krivci otkriju, i drastično kazne", rekao je Vranić za Source.

Sve recepte propisao jedan ljekar

Balitć je istakao da je sve u rukama nadležnih organa, te da je Zavod vlasnik softvera kojim se služe zdravstvene ustanove u KS.

Lejla Brčić, pomoćnica direktora ZZOKS, za Al Jazeera Balkans otkrila je da "imamo situaciju da je sve recepte propisao jedan ljekar i da su svi recepti realizirani u jednoj apoteci sa istim imenom djelatnika apoteke".

Odbili su otkriti imena ljekara i apotekara, navodeći da će predmet biti proslijeđen nadležnom tužilaštvu


(Admir O.)





0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.