7.2.2023. 14:06
2
Vojni analitičar iz Srbije tvrdi: "Zna se šta su radili mudžahedini sa bošnjačkom djecom. Zašto iz Sarajeva Republiku Srpsku nazivaju genocidnom, kad mi u Srbiji Federaciju ne nazivamo "ratno zločinačkom"..."
U Srbiji bi već u septembru mogli biti održani izvanredni izbori, doznaje srpski Blic neslužbeno u vrhu vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Informacija o okvirnom datumu izbora dolazi nakon oštrog govora šefa stranke i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sjednici vrha SNS-a, o čemu pišu Novosti. Do najave potpune promjene aktualne političke slike u Srbiji došlo je tokom analiziranja nedavne sjednice Narodne skupštine posvećene Kosovu. Vučić je rekao da je SNS bio usamljen u obrani državnih interesa te da je uz sebe imao narod.

O trenutno užarenoj politčkoj situaciji u Srbiji razgovarali smo sa vojno-političkim analitičarem iz Srbije,  Darkom Trifunovićem.

"Rusija i proruski element u Srbiji neće tek tako dići ruke od Srbije, toga morate biti svjesni, kao što to neće uraditi Truska i Saudijska Arabija od BiH. To ne bi prošlo bez  velikih turbulencija. Vidjeli smo šta se desilo u Sarajevu, taj rusko-turski brak, koji je utjecao na najveću izbornu krađu u regionu za koju je odgovoran visoki predstavnik. Automatski slična situacija se dešava u Srbiji, kojoj je rečeno da mora da bira između evropskog puta, investicija i Rusije. Strpljenja za Rusiju u Evropi nema, tvrdi Trifunović i na naše čuđenje dodaje: "Ono što su radili mudžahedini sa bošnjačkom djecom, to su terorističke ruske skupine poput "Wagnera" radili sa srpskom djecom na Zlatiboru", kazao je.

Inače, poznato je da je proruska skupina Wagner novačila, osposobljavala i slala plaćenike u krizna žarišta širom svijeta, uključujući Libiju, Siriju, Donbas u Ukrajini, Srednjoafričku Republiku, gdje su teško kršili ljudska prava, kaže EU.

"Trenutna situacija u Srbiji bezbjednostno izuzetno komplikovana, na to utiću elementi iz BiH i Crne Gore i svi oni koji nose taj proruski narativ. Imamo li dobre odnose i zašto uvijek iz Sarajeva, Republiku Srpsku proglašavaju genocidnom, a nikome na pamet ne pada iz Srbije da Federaciju naziva ratno-zločinačkom. Sad kao kad bi ja tebi rekao zoveš me iz "ratno zločinačke" Federacije, šta hoćeš. Zašto se iz Sarajeva projektuje ta neka latentna mržnja, bez naznaka na pomirenje" smatra Trifunović.

Upitan kako bi se komplikovana politička sitaucija u Srbiji mogla odraziti na BiH, odgovara:

"Ako se sjećate to je počelo od vas, od pružene ruke i kamenovanja Aleksandra Vučića. Zamislite da se slična stvar desila u u Beogradu za nekog visokog političkog predstavnika Bosne. Postoje krugovi u Beogradu i Sarajevu kojima nije do pomirenja", govori Trifunović, koji vjerovatno ne poznaje da je BIA imala umješane prste u dešavanja tokom boravka Aleksandra Vučića u Potočarima.

Naš sagovornik smatra da se ekonomska situacija u BiH i Srbiji ne može porediti u ekonomskom smislu, te da zasluge za to pripadaju prvenstveno predsjedniku Aleksandru Vučiću.

"Uporedite po svim parametrima Srbiju i BiH. Po broju direktnih investicija, izgrađenih autoputeva, po svim ekonomskim parametrima, odgovor će vam biti jasan" , kazao je za kraj Trifunović.


(Admir O.)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.