8.2.2023. 13:24
0
Pogledajte šta se danas dešavalo ispred Suda BiH, Munira Subašić poručila: Nema "mir, mir niko nije kriv"...Prenijela sam istinu na mog sina i unučad oni nastavljaju borbu...
Ispred Suda i Tužilaštva BiH danas su se uoči suđenja u slučaju Dobrovoljačka okupili članovi udruženja i organizacija "Majke Srebrenice", "Žene Podrinja", "Žene Srebrenice", "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", "Udruženje žrtava i svjedoka genocida", "Udruženje Nestali" iz Mostara, Bihaća.

"Došli smo poslati poruku da više ovako ne može. Mi umiremo, ali da znaju da pravda neće umrijeti. ja ću se boriti do kraja mog života. Moju istinu sam prenijela mojoj djeci, mojim unučadima koji će nastaviti da se bore. Druga poruka je - da ono što je Haški tribunal utvrdio da se to ne može i ne smije izbrisati. Haški tribunal je dao Sudu BiH jednu listu s oznakom A gdje ima 830 predmeta. Po toj listi jedino je Trbić osuđen i doveden pred lice pravde. Niko više nije. Zašto. Zato što su to parlamentarci, predsjednici opština, načelnici, prijatelji, braća, sestre pojedinih sudija i tužilaca", kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa.  

Ona je rekla da su danas došli dati opomenu te da će prisustvovati suđenju u slučaju Dobrovoljačka. 

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida kazao je da nisu zadovoljni radom pravosuđa BiH u cjelini. 

"Posebno Tužilaštvom BiH, jer mislimo da smo izgubili puno vremena od prve strategije od 2008. do danas. Imali smo i tu revidiranu strategiju kojoj ističe rok ove godine. Najsloženiji predmeti nisu urađeni. Predmeti A liste koju je dostavio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju nisu urađeni, nemamo niti jedne optužnice za opsadu Sarajeva, Goražda, Bihaća. Ništa po tom pitanju nije urađeno, ali jeste rađeno na reciklaži predmeta koji su prošli i sudske instance. Smiješno je da se radi predmet Lukić, čovjek je osuđen na doživotni zatvor i već leži u zatvoru, a za njega se priprema nova optužnica. Također, Dobrovoljačka, prošle instance mnogih sudova širom svijeta, Naser Orić, mislim da je to gubljenje resursa i gubljenje vremena, jer nam odlaze i svjedoci, a naravno i oni koji su počinili ratne zločine i mi nemamo još puno vremena i krajnje je vrijeme da se pokuša procesuirati barem dio onih najodgovornijih po hijerahiji nakon Karadžića, Mladića i političkog vrha Rs-a", kazao je Tahirović. 

On je dodao da udruženja danas samo šalju upozorenje. 

"Kad budemo naredni put organizovali, to će biti daleko masovnije i pozvat ćemo naše članstvo i mnoge druge građane da vidimo kako zaustaviti ovo što ne vodi nažalost ničemu", kazao je Tahirović.  

Azra Penava iz Mostara koja predstavlja Odbor roditelja zarobljenih, ubijenih iz komande 4. korpusa Armije RBiH zvane "Vranica" Mostar. 

"Naša poruka da Državno tužilaštvo i nadležni sudovi uzmu prioritetno u rad ratne zločine jer ratni zločinci šetaju i čine ponovno zločin koji su činili u ratu. Na taj način što se koriste svim metodama kako ne bismo došli do istine, kako žrtve ne bi bile u stanju istine, da pravosudni organi ne mogu donijeti satisfakciju prema žrtvama", kazala je Penava. 

Okupljene pred Sudom BiH pozdravio je i general Ramiz Dreković kojem su danas na Sudu BiH izrečene završne riječi u postupku koji se vodi protiv njega za ratni zločin.  


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Nein  Mustafić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.