29.5.2023. 14:31
1
"Policija zna kada izlaze trkači i dosta je više "zelenih valova", pogotovo za luđake koji voze 120 km/h. Smanjenje brzine sa 60 na 50 km/h" me najviše zaboljelo"

Vlada Kantona Sarajevo, nakon pogibije mlade doktorice Azre Spahić, najavila je pooštravanje propisa za sudionike u saobraćaju.

Ovo je mjera o kojoj se najviše komentarisalo na društvenim mrežama i portalima. Hoće li manjenje brzine sa 60 km/h na 50 km/h ili sa 40 na 30, zaustaviti ubice na cestama?

"Svaka mjera koja može povećati stepen bezbjednosti je uredu. Međutim, ove mjere o kojima sam čitao su iz redovnih nadležnosti Vlade KS, putem svojih ministarstava. S druge strane, mjera "smanjenje brzine sa 60 Km/h na 50 km/h" me najviše zaboljela, jer očigledno da nisu shvatili o čemu e radi. Ta mjera za objesne vozače ne znači ništa, zato se to naziva vožnja iz objesti. Da mu je ograničenje bilo 50 km/h, kao da se on opet ne bi trkao po cesti. Neće se dakle, postići svrha. Ne može se smanjiti brzina, a da se ne promjeni režim semafora, jer će doći do zagušenja", kazao je za Source bivši minstar unutrašnjih poslova KS.

Smatra da je veći broj policijskih službenika na saobraćajnicama je glavni faktor koji bi trebao utjecati na smanjenje "divljanja" motornim vozilima po saobraćajnicama.

Ipak, danas je objavljen snimak pripadnika SIPA-e kako blago rečeno "divlja" glavnom saobraćajnicom u centru Sarajeva. Postavlja se pitanje kako da građani imaju povjerenje u policiju kada pojedinci iz njihovih redova prave takve prekršaje.

"Policija sigurno zna da u večernjim satima ima najviše trkača i tada oni izlaze. Režim saobraćaja bi se trebao promijeniti, dosta više zelenih valova, jer ako mu daš zeleni val, on ode. Ali ni to nije garant za te luđake koji voze 120 km/h. Treba što više policije na raskrsnicama. Bezbjednost nije luksuz, to je potreba i u to treba ulagati. Sve morate obezbjediti i onda ocijeniti rad policijskih službenika. Tek kad se nešto dogodi Vlast kreće sa hitnim mjerama. Problem kod nas su slabi zakoni, a i zakoni koji postoje, ne prati se njihova implementacija", zaključio je Pećanac.


(Admir O.)


TrkaciKS
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.