8.6.2023. 15:59
4
Ludilo kakvo se ne pamti na nogometnom tržištu: Ni skromni Kante nije odolio vrtoglavoj cifri. "Neka sve zvijezde dođu"
Fudbal u Saudijskoj Arabiji ulazi u svoje zlatno doba!

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije i premijer Mohamed bin Salman, najavio je pokretanje nacionalnog plana razvoja sporta općenito, a posebno fudbala. Saudijska kraljevina odobrila je projekt kojim će se fudbalski klubovi privatizovati kroz javna poduzeća i čija će faza dodjele dotičnim državnim firmama početi u zadnjem kvartalu 2023. godine .

Javni investicijski fond (PIF) Saudijske Arabije objavio je da će preuzeti 75 posto vlasništva nad četiri vodeća kluba u zemlji. PIF, koji posjeduje 80 posto vlasništva u engleskom Newcastle Unitedu, preuzet će kontrolu nad četiri najveća kluba u ovoj zemlji: Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr i Al-Hilal. Sve ukazuje da će ove četiri ekipe imati velike koristi od ove nove ere, piše Marca objasnivši u naslovu kako Saudijska Arabija novac stavlja u službu fudbala, te da će četiri pomenuta kluba imati "beskonačan" budžet.

Cristiano Ronaldo je zimus stigao u Al-Nassr, dok se Lionel Messi snažno povezivao s prelaskom u Al-Hilal ovog ljeta, međutim do tog trasfera neće doći, jer je Messi odabrao SAD i Inter iz Miamija. 

Al-Ittihad je osvojio naslov prvaka Pro lige Saudijske Arabije i potpisao ugovor s Karimom Benzemom iz Real Madrida, dok je Al-Ahli izborio povratak u elitu.

Saudijska novinska agencija navodi da je sport , ne samo fudbal, u ovoj zemlji u velikoj ekspanziji. Sportsko učešće poraslo je s 13 posto u 2015, na gotovo 50 posto u 2022. godini, a broj saveza u istom periodu porastao je s 32 na 95.

Svjetski mediji su ranije pisali kako Saudijska Arabija želi organizovati Svjetsko prvenstvo 2030. godine, pa je i to jedan od razloga zašto ova azijska zemlja ulaže abnormalan novac u fudbal.

uže vreme u fudbalu se sve vrti oko novca i ova prelijepa igra polako gubi svaki smisao. Sumanuti transferi nižu se kao na traci i bogati vlasnici i sponzori sada mogu da kupe bilo kog fudbalera. Igrači odlaze u klubove zbog para, a ne želje za dokazivanjem i ambicije, kao što je to nekada bio slučaj.

U Saudijskoj Arabiji vlada ludilo

Bogati vlasnici klubova iz Saudijske Arabije svojim nepristojnim ponudama riješili su da ubiju smisao ove igre. Ludilu koje vlada, ne nazire se kraj. Počelo je rekordnim transferom Ronalda, a onda su počele da stižu basnoslovne ponude na adrese brojnih fudbalskih asova širom Evrope.

Karim Benzema, za kog su mnogi bili uvjereni da će završiti karijeru u svom Realu, napustio je kraljevski klub i potpisao trogodišnji ugovor vrijedan nevjerovatnih 600.000.000 eura sa prvakom Saudijske Arabije Al Itihadom. Sada se pojavila informacija da će mu se uskoro pridružiti i slavni Francuz Ngolo Kante, kome je isti klub ponudio 100 miliona eura godišnje. Ni skromni as Chelsea nije ostao imun na ogroman novac, pa je prihvatio ponudu i karijeru će nastaviti u Saudijskoj Arabiji.

Messi u SAD

Lionel Messi karijeru nastavlja u Sjedinjenim Američkim Državama. On je dogovorio saradnju s Interom iz Miamija i uskoro će se pridružiti svom novom timu i odbio je nestvarnu ponudu iz Saudijske Arabije. Razlog odbijanja više od milijardu eura je strah za djecu njegove supruge Antonele.

Lionel Messi je zbog supruge Antonele odbio je nevjerovatnu ponudu od Al Hilala iz Saudijske Arabije vrijednu više od milijardu eura. Ona je smatrala da će djeci odlazak tamo biti kulturološki šok i tražila je da Leo prihvati ponudu iz SAD-a ili Barcelone.

Barcelona, usprkos Leovoj velikoj želji, nije poslala konkretnu ponudu. Inter Miami je s druge strane bio brz, konkretan i posao je jako brzo završen. Francuski L'Equipe navodi da velike zasluge za ovaj potpis idu Messijevoj supruzi Antoneli. Strah od kulturološkog šoka za djecu presudio je u izboru.

"Par je odlučio da ne ide u Saudijsku Arabiju usprkos ogromnoj ponudu. Smatrali su da se njihovi sinovi neće uklopti u tamošnju kulturu", tvrdi L'Equipe.

Jorge Messi je s druge strane silno želio da mu sin prihvati ogromnu ponudu. Više od milijardu eura se ne odbija u 99 posto slučajeva, ali Leo i Antonela su prije svega mislili na djecu i porodicu i sele u Miami.

Messi kupio stan u Miamiju vrijedan više od sedam miliona dolara


Lionel Messi je kroz karijeru zaradio stotine miliona eura, a jedan dio novca odlučio je inkasirati u luksuzni stan u Miamiju. On je još 2021. godine investirao 7.3 miliona dolara na luksuzni stan u Miamiju i to bi trebao biti njegov novi dom od ovog ljeta.

Ronaldo: Neka sve zvijezde dođu

Cristiano Ronaldo komentirao je dolazak bivšeg suigrača iz Real Madrida, Karima Benzeme, u saudijski klub Al Ittihad. "Već sa, znao da će moj odlazak u Saudijsku Arabiju 'otvoriti kutiju' i nisam pogriješio. Svijet se mijenja i ovo će kroz dvije do tri godine biti jedna od najvažnijih svjetskih liga", rekao je Ronaldo pa nastavio:

"Sada je ovdje došao i Benzema. Želimo kompetentnost,jer kad ona postoji i tržište ima koristi. Neka sve zvijezde dođu", rekao je legendarni sportski igrač na konferenciji za novinare.

Transferi
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.