6.11.2015. 17:31
3
Statistika ne laže: Federacija "bolja" od RS-a za 14.634 nesreće i 730 ukradenih vozila
“Teška saobraćajna nesreća u Podorašcu kod Konjica, poginuo K.S. iz Hadžića”, “Tuzlanka teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći”, “Stravična nesreća: Vatrogasci izvlačili tijela Edina Ganića i Mesuda Begovića”, “Dvadesetdvogodišnjak poginuo u automobilu nakon izlijetanja sa ceste” …

Ovakvi naslovi nas svaki dan dočekaju kad otvorimo novine ili internet portale. Saobraćajne nesreće su naša svakodnevnica, nažalost. Brojke su zabrinjavajuće.

Saobraćajne nesreće u Federaciji BiH i Republici Srpskoj  

U periodu od januara do septembra 2015. godine na području Republike Srpske dogodile su se 6.783 saobraćajne nesreće. 

"Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su radnje vozilom u saobraćaju 1.767 ili 26,1 posto  od ukupnog broja, neprilagođena brzina 1.733 ili 25,5 posto, nedržanje odstojanja 840 ili 12, 4 posto i nepoštovanje prvenstva prolaza 792 nezgode ili 11, 7 posto", saopćeno nam je MUP-u Republike Srpske. 

Broj saobraćajnih nesreća u prvih devet mjeseci ove godine u FBiH, u odnosu na isti period 2014., se povećao, kao i brojpoginulih osoba. 

“Na putevima i u naseljenim mjestima na području FBiH, u navedenom period dogodilo se 21. 417 saobraćajnih nesreća, više za 1.275 (6,3 %) nego u istom periodu prethodne godine. Od tog broja, 129 nesreća je rezultiralo smrtnim ishodom, 670 sa teže povrijeđenim osobama, 2.975 sa lakše povrijeđenim osobama i 17.643 sa materijalnom štetom. Najviše saobraćajnih nesreća desilo se u KS 8.508, od toga je 12 bilo sa smrtnim ishodom”, rekli su nam u Federalnoj upravi policije. 

Ukradena vozila

Prije dva dana u sarajevskom naselju Dobrinja uz prijetnju dugim cijevima ukraden je automobil marke Audi. Lopovi su svezali čuvara i odvezli automobil u nepoznatom pravcu. 31. oktobra u Mostaru je ukradeno vozilo Golf 2. Kradljivci su uz pomoć građana uhapšeni u naselju Zalik. 26. oktobra sa parkinga u ulici Kasima Prohića na Dobrinji 3, pokušana je krađa automobila VW Golf 5, ali je lopove omeo alarm i zaštita koja je bila postavljena na automobile. Samo dan ranije, policija MUP-a KS primila je dojavu o krađi automobile Audi Q7 u ulici Zmaja od Bosne. 19. oktobra u u opštini Istočni stari Grad pronađen je Audi A6, vlasništvo preduzeća “Fabulas”, koji je ukraden u Sarajevu osam dana ranije. 

I ovo je samo dio statistike. 

Od januara od septembra ove godine u Republici Srpskoj prijavljena su 132 krivična djela koja se odnose na otuđenje motornih vozila. 

"U 63 slučaja radilo se o teškoj krađi vozila, u 19 slučajeva o krađi vozila i u 50 slučajeva o oduzimanju vozila na motorni pogon. U istom periodu pronađeno je i vlasnicima vraćeno 118 vozila, od kojih je 60 otuđeno na teritoriji RS-a, a 51 posto na teritoriji FBiH. Pronađeno je sedam vozila za kojima je bila raspisana potraga INTERPOL-a", rekao nam je glasnogovornik MUP-a RS. 

Prema podacima MUP-a, u Republici Srpskoj se najviše kradu vozila njemačke proizvodnje - Volkswagen, Audi i BMW. Posljednjih nekoliko godina primjetno je povećanje broja ukradenih vozila marke Renault. 

U FBiH, u istom period, izvršena su 862 krivična djela otuđenja motornih vozila, što je za 47 djela (5,2 %) manje u odnosu na isti period prošle godine.  

“Rasvijetljeno je 39 (4,52%) djela, a prijavljene su 72 osobe, od toga četiri maloljetnika i 56 povratnika u vršenju krivičnih djela. Rasvijetljeno je i 26 otuđenja motornih vozila izvršenih u ranijem periodu. Prilikom izvršenja ovih djela, otuđena su 864 motorna vozila. Najviše otuđenih vozila je marke VW 491, zatim BMW 105 i Audi 99”, kazali su nam u FUP-u. 

Kao i u broju saobraćajnih nesreća, Kanton Sarajevo predvodi listu i kad je krađa vozila u pitanju. U prvih devet mjeseci ove godine u KS je ukradeno 570 vozila, a rasvjetljeno je 25 slučajeva krađe. 

Starost automobila

Prosječna starost vozila u RS-u, u 2014. godini, bila je 16,7 godina, podaci su Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. 

Prema podacima Instituta za privredni inžinjering u Zenici, prosječna starost automobila u Federaciji BiH, za period od 1. januara do 30. septembra ove godine, je 16,13 godina

Kad sve saberemo i oduzmemo, rezultati su sljedeći:

- Od januara do septembra 2015. godine u FBiH su se dogodile čak 14.634 nesreće više nego u RS-u.
- FBiH prednjači i kad je broj ukradenih vozila u pitanju. Ukradeno je 730 vozila više nego u manjem bh. entitetu.


(Adna Zukanović-Zilić)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.