27.11.2015. 13:43
0
Samo jedan pogrešan potez može biti koban: "Da je ovakva bomba bila na Alipašinom Polju morali bismo evakuisati pola općine"
Akcija uništavanja aviobombe teške 248 kilograma sa 120 kilograma eksploziva, koja je 25. oktobra provedena u Bosanskoj Otoci, najveća je operacija te vrste u BiH.

U pripremama i uništavanju učestvovalo je oko 70 stručnjaka iz Federalne uprave civilne zaštite, te 150 pripadnika Oružanih snaga BiH. Akcija je finansirana je iz Federalnog štaba i koštala je skoro 300.000 KM. 

Sead Vrana, šef Odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva, susreo sa svim vrstama ubojnih sredstava koja su korištena u posljednjih 150 godina, ali bomba iz Bosanske Otoke za njega je bila najteže obavljen posao.  

Osim ovakvih zadataka, FUCZ radi i deminiranje. Sa Ministarstvom civilnih poslova BiH i BHMAC-om pristupili su izradi strategije za deminiranje po kojoj bi BiH do 2019. godine trebala biti očišćena od mina.

Zadaci koje obavljaju pripadnici FUCZ-a su i spašavanje ljudi i dobara tokom poplava, traganje za nestalim osobama, te spašavanja iz vode i sniježnih lavina. No, rad sa nestabilnim sredstvima, bilo da se radi o mini, ručnoj ili avionskoj bombi, zahtijeva poseban oprez jer samo jedan pogrešan potez može biti koban. 

Novinar: Adna Zukanović-Zilić
Snimatelj i montažer: Ermin Ljumić
(Korišteni snimci TV Goražde)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.