30.4.2016. 9:00
7
Source.ba u zatvoru Ustikolina: Pošto sam ja Nisko kriv sam uvijek, kad pljunem nekog zatvore me na 48 sati
Na putu između Goražda i Foče, u mjestu Ustikolina, smješteno je jedno od odjeljenja Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo. Trenutno ovdje boravi 70 osuđenih osoba zbog ratnog zločina, ubistava, pokušaja ubistava, organizovanog kriminala, teških razbojništava, proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga.

Ismir Abazi je jedan od 19 uhapšenih u akciji Hum 2014. godine, osuđen je na 20 mjeseci zatvora. Do sada je odležao tri i po mjeseca. Prije nego što je uplovio u kriminalne vode, bavio se ugostiteljstvom. Vlasnik je ugostiteljskog objekta. 

Mustafa Sijanić je bivši uposlenik Opće bolnice "Dr. Abdulah Nakaš". Radio je kao medicinski tehničar na internom odjeljenju. Kada je prilikom smjene direktora proglašen tehnološkim viškom okrenuo se kriminalu. Uhapšen je u istoj akciji kao i njegov dugogodišnji prijatelj Ismir Abazi.  Mustafa je svjestan da je mogao na pošten način prehraniti porodicu, ali svjestan je i da je sada kasno o tome razmišljati i pričati. Dok čeka slobodu, vrijeme provodi u zatvorskoj kuhinji, zajedno sa Ismirom. I jedan i drugi rade za 3.50 KM dnevno. 

Kaznu u Ustikolini služi i Nijaz Karkelja, poznato lice kako sarajevskoj javnosti, tako i policiji. Osuđen je na šest mjeseci zbog iznude. Prvi put je u zatvoru bio, kako kaže, zbog pijanskog sukoba. Odležao je osam mjeseci. U više navrata se našao iz rešetaka dok su se protiv njega vodile istrage. Tvrdi da ni u jednom slučaju nije bio kriv. Supruga mu je magistrica farmacije, ali tvrdi da zbog njega nije mogla naći posao u Sarajevu jer Nisko mnogima bio u trn, prvenstveno Ismetu Dahiću, nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova u Vladi Kantona Sarajevo. Vrijeme u zatvoru najčešće provodi šetajući, igrajući šaha i domina. Ne žali se, ali kaže da mu osim porodice, najviše nedostaje FK Željezničar. 

Zijad Kaliman je završio u zatvoru zbog neplaćanja alimentacije. Kaže da je za dva mjesece, koliko se već nalazi iza rešataka, upoznao mnogo ljudi koji "leže" nevini. 

Visočanin Emir Hodžić osuđen je na četiri i po godine zbog teških razbojništava i krađa. Ima 27 godina, a kriminalom se počeo baviti kad je imao 20. Boravak u zatvoru smatra poukom, naučio je da je sloboda najbitnija. 

Amal Muhović je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda prije osam godina. U Ustikolini je već četiri mjeseca. Zbog falsifikovanja novca i dokumenata četiri i po godine je bio u KPZ-u Zenica. Kaže da se u zatvoru uglavnom svi dobro slažu i da nema problema. Prema njegovim riječima, u Ustikolini "ne leže problemi, nego ekomonija". 

Ovo su priče zatvorenika iz Ustikoline. 

Novinar: Adna Zukanović-Zilić
Snimatelj: Alen Alilović
Montažer: Emir Preljević

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.