4.5.2016. 16:07
2
"Baca se ljaga na KJKP Rad, naš uposlenik nije bacio cvijeće, neko je zloupotrijebio uniformu"
Cvijeće i svijeće delegacije iz Republike Srpske koje je jučer položeno u bivšoj Dubrovoljačkoj pa istog dana bačeno u kontejner, a potom ponovo vraćeno na mjesto polaganja, izazvalo je brojne reakcije kako one političke, tako i one narodne.

Dok jedini osuđuju čin uposlenika KJKP Rad nazivajući ga sramotnim i vandalskim, a radnika glupom neznalicom, drugi ga pozdravljaju. 

Iz spomenutog događaja proizilazi pitanja na koja niko ne nudi odgovor.

Sliku je navodno snimio prolaznik, postoji čitav niz fotografija, ali mediji su dobili samo onu na kojoj se vidi muškarac s cvijećem pored kontejnera. Pitanje je zašto su mediji sakrili njegovo lice?

Zašto je većina odmah zaključila da je radnik glup i neupućen, a nije pomislila da je možda radio po nečijim uputama ili da mu je čak plaćeno, a da pri tome niko nije razmišljao o posljedicama?

Glasnogovornik KJKP Rad tvrdi da niko od uposlenika ovog preduzeća nije bacio cvijeće, te da muškarac koji se nalazi na fotografiji ne radi u KJKP Rad. 

"Možda to odijelo podsjeća na našu uniformu, ali nigdje nema znaka, nigdje nema jasno naznačenih obilježja naše firme. I dalje tvrdim da to nije uposlenik KJKP Rad", kazao je za Source.ba Mirza Ramić.

On tvrdi da ovo nije prvi put da neko zloupotrebljava uniformu ovog preduzeća. 

"Ranije se dešavalo da su ljudi naplaćivali parking usluge iza osam sati na parkinzima na kojima nije bilo rampe. Nosili su uniformi KJKP Rad i predstavljali se kao radnici preduzeća. Nije mi poznat način na koji je ta osoba došla do uniforme, ali činjenica je da uniformu radnici dobijaju od preduzeća, dakle, svaki uposlenik ima jedan komplet te opreme", ističe naš sagovornik. 


Uposlenici KJKP Rad bili su zaduženi za uklanjanje kontejnera od Mosta "Suade i Olge" do ulice Hamdije Kreševljakovića, tačnije, do zgrade Papagajke. 

"Iste smo vratili kroz sat i po vremena poslije odavanje počasti stradalima u bivšoj Dobrovoljačkoj. Cijeli ovaj slučaj baca nepotrebnu ljagu na KJKP Rad", tvrdi glasnogovnornik preduzeća. 


Zvaničnici iz Republike Srpske jučer su ponovo iskoristili priliku da javno upute zahtjev Vladi KS da odobri postavljanje spomen-ploče na kojoj će biti imena stradalih. Ako dođe to toga, pitanje je koliko će imena biti ispisano. Dobrovoljačka se i ove godine različito tumačila u Sarajevu i Banja Luci. Dok iz manjeg bh. entiteta tvrde da je kolona napadnuta bez povoda, čime je prekršen dogovor, te da su stradala 42 pripadnika JNA, pri čemu ih je 71 ranjeno, a 207 zarobljeno, u Sarajevu podsjećaju da je JNA bila okupatorska vojska koja se borila zajedno sa srpskim jedinicama. Prema Haškom tribunalu, kolona JNA u Dobrovoljačkoj je bila "legitimna vojna meta" jer je prekršen dogovor o načinu izlaska iz kasarne na Bistriku, odnosno, količini i vrsti oružja i opreme koju su mogli iznijeti.  Prema podacima Tužilaštva BiH, u sukobima je stradalo sedam, a ranjeno 14 osoba. Međunarodni tužilac Jude Romano zaključio je, prema izjavama 352 svjedoka i 412 materijalnih dokaza, da Ejup Ganić, Jovan Divjak, Hasan Efendić i drugi nisu krivi za ubistva pripadnika JNA.

Zvaničnici i udruženja iz Republike Srpske žele da na spomen-ploči budu ispisana 42 imena, odnosno, pored imena stradalih u Dobrovoljačkoj, i imena onih koji su poginuli 02. maja prilikom pokušaja zauzimanja centra grada i zgrade Predsjedništva. 

Podatke Tužilaštva BiH prije smrti je potvrdio i general Milutin Kukunjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, koji je i naredio povlačenje. 

"Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vrijeme je jednom da se kaže tačno, a to samo mogu ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik - Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika - Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihajlović Boško i jedan potpukovnik - Jovanić Boško, te jedna žena, muslimanka, Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom i ona je rekla: 'Ja neću nikakvu drugu vojsku, ja idem sa mojom vojskom, pa neka poginem'. Znači, šest osoba je stradalo - od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, već ne stradamo. Te laži koje su prosute u vezi s Dobrovoljačkom su nešto najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to objelodanim. Novosti nisu smjele, Politika - ma ni govora. Televizija Srbije – ma ni govora. Radio Beograd - ma kakvi... Do dan-danas", kazao je Kukunjac u intervjuu.



Za bacanje cvijeća u kontejner nema opravdanja jer svaka majka ima pravo da oplakuje i oda počast mrtvom djetetu. Međutim, činjenica je da su rijetki događaji koji izazovu ovoliko pažnje. Mnogi su to jedva dočekali za "podgrijavanje" atmosfere pa se na internetu može pročitati čitav niz psovki i  međusobnih prijetnji, a znamo vrlo dobro kome to i uoči čega ide u prilog. 

(Adna Zukanović-Zilić)

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.