15.9.2016. 16:12
4
"Musi je učinjena medvjeđa usluga. Teletović mora shvatiti da se ne živi od parkinga i privatnih presica"
Košarkaška reprezentacija BiH nakon poraza od Rusije u tuzlanskom Mejdanu imala je minimalne šanse za plasman na Evropsko prvenstvo 2017. godine, a jučer se u Stockholmu i zvanično oprostila od Eurobasketa.

Izabranici Damira Mulaomerovića su dva puta ostvarili pobjedu protiv Švedske, ali su isto toliko puta poraženi od Rusije, te su kvalifikacije okončali na drugom mjestu u C-grupi. No, zbog prevelikog zaostatka u koš razlici, -35, nisu izborili mjesto među četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije iz ostalih grupa, koje su se uspjele plasirati na Eurobasket. 

Bh. reprezentacija selekciju Švedske je pobijedila rezultatom 76:78, a predvodili su je Jusuf Nurkić sa 21 poenom i 11 skokova i Miralem Halilović koji je ubacio 18 poena uz 10 skokova, dok su kod Šveđana najefikasniji bili Massamba i Borg sa po 14 poena. 

"Mislim da je sinoćnja utakmica donekle ublažila neuspjeh na kvalifikacijama, ali nismo uspjeli u nakani da odemo na Eurobasket 2017. godine. Ne bih da se vraćam na sve ono što se izdešavalo, ali siguran da su unutrašnje razmirice unutar ekipe u konačnici uticale na sportski rezultat. Mislim da neorganizovanost i nedisciplina u igri dosta utiču na to kako će se utakmica završiti", rekao je za Source.ba portal legendarni kapiten košarkaške reprezentacije BiH Samir Avdić. 


Samir Avdić, Foto: Dnevni avaz

Šta misle o reprezentaciji, selektoru Mulaomeroviću, ali i Košarkaškom savezu, navijači su sinoć poručili transparentom. 

"Trener nam je izdajica, igra nam je truba, srami se Savezu, politike ste sluga", pisalo je na transparentu. 



Zbog loših kvalifikacije, a možda i stava navijača, Damira Mulaomerovića danas je podnio ostavku.

"Imenovanje za selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine i ukazano povjerenje rukovodstva KSBiH, meni je predstavljalo veliku čast i obavezu. S osjećajem ponosa zahvaljujem se reprezentativcima s kojima sam proteklih mjeseci radio, te im želim mnogo sportskog i ličnog uspjeha. Zahvaljujem se i Košarkaškom savezu BiH, koji je obezbijedio maksimalne uvjete za pripreme i odigravanje utakmica, ali i našim iskrenim navijačima", kazao je Mulaomerović. 

"U sportu je mjerilo rezultat. Mulaomerović se nije se snašao i tačka. Svi ovi incidenti koji su se desili su posljedica, a ne uzrok. Na kraju, i Nenad Marković je nakon neuspjeha doživio istu sudbinu, jer se i tada reprezentacija BiH nije plasirala na Eurobasket", ističe sportski novinar Muhamed Bikić.


Muhamed Bikić

Umjesto plasmana na Eurobasket svjedočili smo psovkama, naguravanju i prijetnjama, odnosno, scenama koje ne priliče profesionalcima koji nosi državni dres. 

"Mirza Teletović mora shvatiti da se ne živi od prošlosti, parkinga, privatnih presica i druženja. Mora shvatiti i da je svaka utakmica novi početak dokazivanja, bez obzira da li igra u NBA ligi ili za reprezentaciju. Mora mijenjati savjetnike koji ga okružuju. Svako ima svoj dio krivice, počevši od Nurkića koji nema šta da se obračunava s publikom u Mejdanu. Dalje, koliko god Musa bio drzak za svoje godine, a takav je bio i pokojni Petrović, zato je bio i ostao jedan od najboljih igrača svih vremena na našim prostorima i šire, mora itekako poštivati starijeg. No, njegova je krivica je ipak mala i nije on 'mali', on je Džanan, kojem je selektor u ovom slučaju učinio medvjeđu uslugu, prebacujući na njega ogromnu odgovornost, koju njegova 17-dogodišnja pleća nisu izdržala. No, za sam neuspjeh najodgovorniji je svakako Mulaomerović jer se nije uspio nametnuti ni igračima, ni navijačima, a ni novinarima", smatra Bikić. 

Sinoćnju pobjedu u sjenu je dodatno bacila teška povreda Nedima Buze koji je zadržan u bolnici u Stockholmu. Rentgenski snimak pokazao je puknuće potkoljenice, te je Buza prenoćio u bolnici. U dogovoru s liječničkim timom i Buzinim klubom odlučeno je da ostane u bolnici u Stockholmu do večeras, kada će se na daljnje liječenje prebaciti u Belgiju. Osim Buze, povrijeđen je i Gordić. Plejmejker bh. reprezentacije je u finišu susreta povrijedio ruku, a detaljnim pregledom ustanovljeno je puknuće kosti šake. Gordiću je odmah sinoć stavljen gips, a prema prvim procjenama pauzirat će dva mjeseca. 



(Adna Zukanović-Zilić)

 
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.