30.9.2016. 12:11
6
Majka ubijene djece: Curica nije htjela da čuje za njega, namamio ju je. Ubio je moju dušu, neka ubiju i mene!
Nezavnisne novine
Faktor
Dnevni avaz
Građani Tuzle još su u šoku nakon stravične tragedije koja se prije dva dana desila u prigradskom naselju Lipnica kada je 42-godišnji Nesad Djedović ubio 12-godišnju kćerku Melisu i sedmogodišnjeg sina Amara, nakon čega je pokušao izvršiti samoubistvo.

"Nikad nije pokazivao agresivnost. Nije mi jasno zbog čega se odlučio na ovaj čin. Nakon razvoda od prve supruge Amre, djeca su sudski pripala njoj. Ona se zbog papira udala za njegovog daidžu Zihniju i već neko vrijeme živjela je u Njemačkoj, gdje su djeca provela raspust", kazao je Nesadov rođak Ađul Fazlić za Anadoliju. 

Kada je počela školska godina, djeca su bila kod Amrine majke u Planama, a Nesad se ponovo oženio. 

"Ona je odlazila i dolazila iz Njemačke. Nesad mi je jednom prilikom rekao:' Amra je došla u Plane, ali neće da dođe kući'. Jedne mi je prilike rekao:´Vidiš kako me nova žena voli i poštuje´. Malo prije nego se sve to desilo, bio je s majkom i djecom u autu, a majku je ostavio u Bukinju i rekao joj da ide s djecom u šetnju u Tuzlu", ispričao je Fazlić za Dnevni avaz. 

Prema njegovim riječima, Nesad je prije tragičnog događaja posudio 150 KM kojima je navodno planirao djeci kupiti poklone. Umjesto toga, 42-godišnjak je djecu odvezao kod mezarja u naselju Repuševac odakle je nazvao rođaka policajca Mehmedaliju Djedovića.

"Mehmedalija, ubit ću djecu i sebe", kazao je Nesad. 

Obzirom da je policajac bio na dužnosti u drugom mjestu, pozvao je Fazlića i rekao mu da odmah ode do mezarja. 

"Shvatio sam to ozbiljno i odmah sam krenuo, ali kada sam došao do mezarja, gore je već bio komšija Elvis Krdžalić sa svojim ocem. Oni su ih našli. Njegov mi je otac rekao da je sve gotovo", prepričava Fazlić.


Ekipa Hitne pomoći po dolasku je utvrdila da je djevojčica mrtva, te da je Nesad živ, kao i da dječak daje znake života. 

"Doktori su pozvali drugi sanitet, ali je iz hitne pomoći rečeno da nema slobodnog saniteta, te je doktor rekao da će dijete staviti u krilo. Nažalost, dječak je preminuo na putu do bolnice. Tako je i bilo i oni su otišli prema Tuzli, a zatim su došli inspektori koji su ogradili teren. Tu je ostao passat i tijelo djevojčice, kao i pištolj iz kojeg je pucano", navodi Fazlić.

Nesad je Mehmedaliji Djedoviću u telefonskom razgovoru kazao da je motive zbog kojih se odlučio na stravičan čin objasnio u oproštajnom pismu, ali pretpostavlja se da je uzrok tragedije to što je Nesada ostavila supruga. 

"Nesad se nedavno ponovo oženio, a brak je formalno sklopljen prije 15-ak dana. Druga žena je zbog nekih prijetnji koje je dobila telefonom od šokiranih srodnika, iz vlastite sigurnosti napustila kuću i vratila se u rodno mjesto. Mnogo je plakala i ovaj ju je događaj veoma potresao. Poznavajući Nesada, nikad ne bih rekao da bi digao ruku na svoju djecu, a kamoli da bi im oduzeo život ", ispričao je Fazlić.

"Majka mu je u šoku i od kako je saznala, samo plače. Ovo nas je sve šokiralo. Ne znam šta da kažem, osim da je riječ o dobroj porodici, od kojih niko nikom ružnu riječ nije uputio, niti smo ih kada čuli da se međusobno svađaju. I djeca su bila fina. Mala je išla u četvrti, a dječak je završio prvi razred", ispričala je komšinica Fikreta Krdžalić.

Za smrt djece Amra je saznala na putu ka Tuzli, gdje je krenula nakon što joj se Nesad nije javljao na telefon, a njegova majka je rekla da ne zna gdje su djeca. Isto je ponovila i Nesadova nova supruga. 

"Majka mi je plačući rekla:'Amra, dogodilo se to što se dogodilo'. U putu za Tuzlu sam saznala da moje djece više nema", kazala je Amra za Dnevni avaz. 


Ona tvrdi da je Nesad ranije bio nasilan prema njoj, te da je prije nego što su postali roditelji potezao pištolj na nju. 

"Istjerivao me je iz kuće, a u moju zaštitu je stajala svekrva Nesiba i govorila mu:'Nije ti ona ništa kriva'. Istjerivao me je i kasnije s curicom. On je bio dobar prema drugima, ali u kući, prema nama, ta količina mržnje bila je nepodnošljiva. Svaku noć je izlazio, trošio i zaduživao se. Dolazilo je do toga da nemamo novac za struju. Njegovu platu faktički nismo ni vidjeli. Mijenjao je automobile kao čarape", priča Amra. 

Upravo zbog dugova su se dogovorili da ona ode u Njemačku i da pomogne bolesnom daidži Zihniji kojeg je supruga ostavila. Planirali su da se ona fiktivno vjenča, a nakon tri godine da i Nesad dođe u Njemačku. 

"Jednom prilikom mi je rekao da ima dobar posao, auto i kuću i da ne želi u Njemačku. Ja sam mu rekla da ja hoću jer ovdje nemam nikakve perspektive, a hoću da moja djeca imaju budućnost. Prijetio mi je da će me ubiti, zato više nisam ni dolazila u tu kuću. Sve što se dešavalo je zabilježeno u Centru za socijalni rad. Alimentaciju nije davao, ali se vrlo brzo oženio", kaže Amra. 

Upravo zbog iznenadne ženidbe Amra sumnja da je njen bivši suprug vezu s drugom ženom imao i ranije. 

"Curica nakon toga nije htjela da čuje za njega. Kobnog dana ju je namamio jer joj je obećao da će joj nešto kupiti. Imaju sve poruke u mobitelu. Nikad nisam zabranjivala da viđa djecu. On nije želio da živi s nama. Od 3. juna ih nije vidio, a nakon ženidbe ih nije  ni zvao. Prvi put nakon nekoliko mjeseci ih je vidio i ubio ih je. Ubio je moju dušu, neka ubiju i mene jer se nemam za šta više boriti", kazala je jecajući majka Amara i Melise. 


Amar i Melisa danas su ukopani na mezarju u Planama kod Tuzle, a Djedović se s prostrijelnom povredom glave nalazi na Klinici za anesteziju UKC-a Tuzla. 

Ovo nije prvi slučaj da otac oduzme život svojoj djeci zbog problema u braku ili razvoda.

Podsjećamo, u oktobru 2011. godine 33-godišnji Nesid Mustafić porijeklom iz Kamenice kod Zvornika, u Francuskoj je ubio 29-godišnju suprugu Fadilu, a zatim se s djecom odvezao na benzinsku pumpu, polio automobil benzinom i zapalio ga. Osim Nesida, stradala su djeca od četiri i pet godina, dok je dječak od 11 godina uspio pobjeći iz zapaljenog automobila. 

U julu 2006. godine 35-godišnjak porijeklom iz BiH u Švicarskoj je pokušao ubiti suprugu, nakon čega je u automobilu ubio dvoje djece pucavši im u glavu, a zatim je ranio sebe. Samoubistvo je izvršio tokom pregovora s policijom da se preda. 

 
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.